Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 06.12.2022

Представљено шесто издање свеобухватне студије ИТ сектора у Србији

Читај ми

Читај ми
AA

У Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад одржано је представљање шесте едиције свеобухватне студије под називом ,,ICT in Serbia  – At a Glance“ која се систематским приступом бави информационо-комуникационим технологијама и ИТ сектором у Републици Србији, као и у АП Војводини и уједно је и једина студија која је на овај начин формирала логичке целине у овој растућој области.

Покровитељ и домаћин ове конференције и сарадник у изради студије је Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а студију су подржали Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, Привредне коморе Србије и Војводине и Новосадски сајам.

Аутори студије су Војвођански ИКТ кластер и компанија ,,Mineco Computers“ која се дуги низ година бави прикупљањем релевантних података везаних за ИТ сектор.

Шесто издање ове студије, резултат је напора заинтересованих страна из сфере пословања, истраживања, иновација, образовања и јавног сектора, којим координира Војвођански ИКТ кластер. Две године након последњег издања, тим који спроводи овај пројекат документује све релевантне податке везане за домаћи ИТ сектор који, према речима аутора, напредује огромним корацима, постаје извозни сектор број један у земљи и све више доприноси националном БДП-у, док је предузетништво у овом домену у порасту, са запаженим улагањима у технолошке идеје и стартапове у Србији.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић обратио се учесницима и гостима на овој конференцији и предочио подстицајне мере Секретаријата намењене овом сектору на територији АП Војводине, нагласивши да је ИТ сектор тачка ослонца за стварање нових радних места и за регионални развој и партнерства.

„На светској изложби у Дубаију сам рекао да сам поносан што Војводина предводи ИТ сектор у целој Србији. Данас смо сведоци да Нови Сад и други градови у Војводини, могу да се подиче присуством бројних светских ИТ компанија, великим приходом, са великим бројем  запослених инжењера, али и других стручњака из области информатике. Стога је важно истицати такве резултате. Ову студију ће читати инвеститори који своје пословање желе да доведу у Србију, читаће дигитални номади и сви они који су за ову област заинтересовани. ИТ заједница је у Србији одличан пример добре праксе на који смо посебно поносни и подржаћемо је, с обзиром да смо у буџету за наредну годину планирали значајна средства за преквалификацију и доквалификацију у ИТ сектору“, рекао је Иванишевић, истакавши да је данас потреба тржишта рада усмерена ка сектору услуга, превасходно у туризму и ка ИТ сектору.

Учесницима се обратио и Томислав Кнежевић из Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, а студију су представили аутори директор Војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја и директор компаније „Mineco Computers“ Милован Матијевић.

Ова студија је једина публикација у Србији која се на свеобухватан начин бави сектором информационих технологија у нашој земљи и покрива све најважније аспекте пословања у том сектору, а прикупљени и системски обрађени подаци ће омогућити различитим циљаним групама да пронађу обиље квалитетног материјала и преглед актуелних кретања у једном од најперспективнијих сектора данашњице. Истовремено, студија обрађује и околности које свакодневно утичу на развој домаћег ИКТ-а.

Поред општих пословних изазова и пословне климе, аутори су се посветили и процени ИТ сектора у Србији, софтверском сектору, предузетништву и подршци екосистему, развоју домаћег информационог друштва и едукацијама и образовању у ИКТ сектору и унапређењу људских ресурса у овом домену.

Процењује се да ИТ тржиште достиже годишњи раст од око 10 одсто, а узимајући у обзир сложене околности и глобалну пандемију и енергетску кризу, одржив раст овог сектора се може посматрати као изузетно позитивна појава. Евидентиран је пораст броја запослених у компанијама у домаћем и у страном власништву, док софтверски извоз достиже око 2,5 милијарди у 2022. години, што јесте основа за лакше предвиђање и планирање параметара извоза у 2023. години, за који се верује да ће у наредној години премашити 3 милијарде евра.

Стуб ИТ индустрије су мала и средња предузећа, а већина у нашој земљи јесу компаније управо за развој софтвера, и чине чак 70 одсто од укупног броја ИТ компанија.

У поређењу са бројним сложеним показатељима успеха и напредовања у ИТ сектору, студија се базира на мерљивим  циљевима који подразумевају новац и људе, а аутори истичу да је позитивна страна овог приступа једноставност и одрживост у погледу промена у овом сложеном пословном окружењу.

fixed-img