Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 05.06.2007

Прес конференција поводом одржавања првог Филмског фестивала Србије

Читај ми

Читај ми
AA

Београд/Нови Сад, 5. јун – Поводом првог Филмског фестивалаСрбије (ФФС), који ће од 3. до 8. јула бити одржан у Новом Саду, председникИзвршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић говорио је на конференцији зановинаре у Београду о значају овог Фестивала за нашу земљу и за град НовиСад, као и о подршци коју Извршно веће АП Војводинепружа овој међународној манифестацији.На конференцији за новинаре говорили су и председникУправног одбора фестивала Драган Бјелогрлић, директор Фестивала СветланаЈовичић, главни уредник забавног програма РТС Сандра Суша, програмски директорФФС Драган Јеличић и заменик председника УО ФФС-а Иван Лалић.
Филмски фестивал Србије је, према речима организатора,конципиран као репрезентативан национални филмски фестивал, чији је циљјачање домаће кинематографије и њено повезивање са регионалним и светскимфилмским центрима. Организатори ФФС-а су Филмски центар Србије и УдружењеЕxит.
Нови Сад, каоместо где ће се одвијати петодневни Филмски фестивал Србије, представљен је наданашњој конференцији као "Град биоскоп" (Цинема цитy). Предвиђеноје да читав простор града буде претворен у фестивалску арену, јер ће се програмфестивала одржати на више локација у граду – у Српском народном позоришту, убиоскопу Арена, на отвореној сцени Католичке порте, на Тргу слободе, уМилетићевој и Змај Јовиној улици, у улици Лазе Телечког, као и на многим другимделовима града.
Како је истакнуто, значај овог Филмског фестивала јевишеструк – од промоције домаће кинематографије, до стварања места сусретанајвиших стандарда интернационалне и локалне филмске продукције и културе -домаћа филмска индустрија и култура овим фестивалом развија нове односе културеи економије и омогућава стварању атмосфере урбаних градова Европе и света.
Планирано је да ФФС створи два фонда: Фонд за постпродукцијуи Данубиус филмски фонд, који ће окупљати у своје окриље филмску продукцијудесет земаља подунавља. Овим Данубиус филмским фондом, Србија по први путпостаје иницијатор важног инструмента за развој кинематографије подунавскихземаља. Циљ Фонда је окупљање представника свих најзначајнијих филмскихфондова и центара из дунавских земаља, нарочито Аустрије и Немачке. Ако фондзаживи, истакнуто је на конференцији за новинаре, биће то једини фонд уЦентралној Европи којим ће бити отворена могућност за партиципирање кодосталих европских фондова.
Пошто је планирано да Фестивал има такмичарски карактер,жири од пет чланова биће међународног карактера, наиме, у жирију ће битикритичари из земаља региона, Европе, али и домаћи критичари филма. Планираненаграде биће додељиване у свим категоријама, а право учешћа имају сви филмовинастали током протекле године, који нису учествовали на међународнимфестивалима. На овом фестивалу предвиђено је да се тринаест филмова домаћепродукције такмичи, а филм Емира Куструрице "Завет" који је ванконкуренције отвориће ФФС. На затварању фестивала, такође ван конкуренције,биће презентован филм Горана Паскаљевића. Иначе, такмичарска селекцијафестивала одвија се под називом "Нациопнална класа", а наградафестивала носи назив "Ибис" и додељује се у 14 такмичарскихкатегорија, међу којима је Гранд при фестивала, као и три категорије ванконкуренције. Поред приказивања целокупног једногодишњег циклуса домаћегдугометражног филма и доделе богатог фонда награда унутар такмичарског програмаНационалне класе, фестивал ће имати и пратеће програмске селекције међу којимасе посебно издвајају селекције филмова Еуримаж, која је посвећена најновијојевропској филмској копродукцији.
Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтићистакао је да без децентрализације нема ни културне децентрализације једнеземље. Важно је, рекао је Пајтић, да се културна дешевања изместе и у другеградове и регије које имају потенцијал да буду културни центри. НовиСад и Војводина имају потенцијал да задовоље таквимпотребама. Наша жеља је, истако је Пајтић, да се од овог Фестивала заистаначини Национални филмски фестивал и да, попут Фестивала Еxит, постаненационални и светски бренд. Иако је уговор о одржавању овог фестивала у НовомСаду потписан на две године, покрајинска влада је спремна да и на дужи периодподржи фестивал и жеља је да он буде задржан у Војводини – то је важно и зачитаву земљу, да се фестивали одржавају и ван главног града, јер топредставља промоцију онога што чини и туристичку понуду Новог Сада иВојводине. Желимо да Фимски фестивал постане традиционалан и да привлачи несамо филмске раднике, већ и туристе и пословне људе из целог света. ПредседникПајтић је рекао да је покрајинска влада издвојила 30 милиона динара за овајфестивал и 125 милиона за Фестивал Еxит, а такође пружило је подршку и заодржавање других концерата, чиме Војводина постаје један од кључних регионакултурних дешавања у Европи.       

fixed-img