Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 08.05.2007

Пријем поводом обележавања Међународног дана Црвеног крста

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 8. мај – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтићпримио је представнике Црврног крста Војводине, поводом 8. маја – Међународногдана црвеног крста и црвеног полумесеца.
          Нови Сад, 8. мај – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтићпримио је представнике Црврног крста Војводине, поводом 8. маја – Међународногдана црвеног крста и црвеног полумесеца.
Током разговора констатованоје да је сарадња између покрајинске владе, односно Покрајинског секретаријатаза здравство и социјалну политику и Црвеног крста Војводине на изузетно високомнивоу, те да ће средства која ИВВ упућује овој хуманитарној организацијиубудуће бити  све већа. Ове годинеИзвршно веће АПВ је у покрајинском буџету наменило око 8 милиона динара за несметан рад  ове организације.
С обзиром на то да јеорганизација Црвеног крста базирана на волонтаризму, у свету је данас активнооко 97 милиона волонтера, са преко 300 милиона корисника.
Ове године, Дан Црвеногкрста обележава се под мотом: "Заједно за хуманост", јер у свету имасве више људи којима је потребна помоћ ове организације, те је неопходно да сеи локални и глобални проблеми решавају заједно, без обзира на националну,верску или расну припадност.
Констатовано је да јерепублички Закон о Црвеном крсту задовољавајући, као и то да се Црвени крстВојводине у потпуности труди да своје активности усклади са овим законом.Међутим, постоји потреба за повећањем активности Црвеног крста на локалномнивоу, јер постоје сви предуслови за добру сарадњу ове организације са свимдржавним институцијама.
Поводом обележавањаСветског дана Црвеног крста штампане су пригодне маркице, а приход од њих бићеупућен ромским породицама у виду 14.000 хигијенских пакета. Такође, овимповодом припремљено је 400 пакета за све бебе које ће се родити током овогпразника, чиме Црвени крст апелује на повећање наталитета код нас. Једна од најзначајнијих активности овеорганизације која је оцењена високом оценом у свету је обележавање Међународногдана безбедности у саобраћају. Презентација свих  волонтера Црвеног крста Војводине  налази се на веб сајту Светске здравственеорганизације.
Истакнуто је да Црвени крст Војводине има добрусарадњу са међународним организацијама, а  најбоља је   са Црвеним крстом Горње Аустрије.
Председник ИВВ мр БојанПајтић је рекао да ће покрајинска влада и надаље пружати помоћ овојхуманитарној организацији и истакао да је сарадња државних институција саЦрвеним крстом веома битна, као и то да је Црвени крст као институција цивилизацијскатековина у служби свих грађана којима је помоћ неопходна.         

fixed-img