Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 04.09.2007

Пријем за ауторе награђеног филма у Јапану

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 4. септембар – Потпредседник Извршног већа Војводине Душан Јаковљев и покрајинскисекретар за образовање и културу др Золтан Јегеш примили су Оливера Фојкара иДушана Чекића, ауторе документарног филма "Мој пријатељ штиглић". Пријем је уприличен добитницимапрестижне награде за најбољи едукативни филм о природи намењен деци, коју суаутори освојили на 8. Међународном филмском фестивалу "Wилдлифе" уЈапану.Фестивал је одржан у августу, у јапанском граду Тојама. "Мој пријатељштиглић" је победио у озбиљној конкуренцији више од 300 филмова из 40земаља. На фестивалу су своје филмове приказивале светски познате продукцијекао што су "Национална географија", Кодак, "Животињскапланета", као и продукције више националних телевизијских кућа. Филм"Мој пријатељ штиглић" говори о великој љубави дечака према светуприроде, посебно према чешљугару, али говори и о угрожености тог света одкриволоваца. Емоције које филм садржи освојиле су јапанску публику. 
Потпредседник Покрајинскевладе Душан Јаковљев честитао је ауторима на награди освојеној у конкуренцијипрестижних светских продукција које у еколошке и сличне филмове улажу значајнафинансијска средства.   – Војводина је сиромашнирегион у Србији и због тога увек постоји проблем за које пројекте определитискромна буџетска средства. Награда коју је филм о штиглићу освојио у далекомЈапану говори да су Извршно веће Војводине и Покрајински секретаријат заобразовање и културу препознали квалитет овог пројекта – нагласио јепотпредседник Јаковљев.Покрајински секретар заобразовање и културу др Золтан Јегеш је рекао да смо, кроз филм, успели светуда покажемо наше вредности и наше видјење самих нас, те да је Покрајинскисекретаријат на чијем је челу начинио "пун погодак" када је финансијскиподржао овај филмски пројекат.Са много ентузијазма, ауторифилма Оливер  Фојкар и Душан Чекић суговорили о снимању овог еколошког филма, а са пуно емоција о позитивнимискуствима и признањима која су донели из Јапана.  Пријему је присуствовао аутор музике из филмаМирослав Јованчић, сликар из Суботице. Сва тројица најавили си наставаксарадње и скору премијеру новог филма "Беле роде моје равнице".

Иначе, "Мојпријатељ штиглић" приказан је до сада на више познатих међународнихфестивала еколошког филма у Грчкој, Турској, Италији и Великој Британији. 

fixed-img