Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 18.05.2007

Пријем за делегацију из италијанске регије Умбрија

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 18. мај – Покрајински секретарза привреду Синиша Лазић, са сарадницима – представницима покрајинскихсекретаријата: за пољопривреду и  за заштитуживотне средине, примио је делегацију италијанске регије Умбрија и разговарао одаљем наставку сарадње на досада започетим пројектима из областипољопривреде и заштите животне средине. Италијанска делегација изразила је задовољстводосадашњом сарадњом између Умрбије и Војводине, као и оствареним контактимаприликом посете Новосадском сајму. Констатовано је да постоје добре основе зазапочињање сарадње у области производње пољопривредне механизације, о чемује говорио представник регије Умбрија задужен за пољопривреду и зоотехнику,Пауло Папа. Он је рекао да је сарадњу могуће остварити између италијанскогкластера НАРДИ (Националне асоцијације произвођача) и војвођанског кластераБИПОМ. Сарадња у овој области отвара могућност за пласман пољопривреднемеханизације на нова тржишта Европе и света.
Други пројекат о коме је било речи односио се на узгој аутохтоногиталијанског говеда расе Кианина на просторима Војводине.
У најави је и сарадња на пројекту везаном за заштиту животне средине изаштиту националних паркова, што је, према речима представника италијанскеделегације веома важан аспект у Европској унији, а сарадњом у овој области ипоштовањем стандарда ЕУ, наша земља остварује могућност за приступ евопскимфондовима финансирања, као и испуњавању једног од предуслова за пријем узаједницу европских земаља. Такође, истакнуто је да је потребно сачинитистудију изводљивости, у којој би се истакли сви битни параметри зазапочињање пројеката из ових области.
Покрајински секретар за привреду СинишаЛазић је рекао да Извршно веће АП Војводине остварује сарадњу са италијанскимрегијама већ неколико година, а у оквиру Новосадског сајма сарадња саиталијанском регијом Умбрија се и конкретизује. Значајна је сарадња у оквирузаједничких пројеката који имају подршку и Владе Републике Србије и ВладеИталије. Очекује се конкретна сарадња пре свега у области пољопривреде ипроизводње пољопривредне механизације, као и у области сточарства, а постојии институционална сарадња на пројектима везаним за институције управе – што јенама веома важно за приступ европским интеграцијама. Лазић је изразио наду даће и научни радници, пре свега са Пољопривредног факултета, у оквиру овихпројеката имати конкретну подршку – нарочито када је реч о узгоју италијанскогговеда код нас. Италија је веома важан и спољнотрговински партнер и земљакоја нам сарадњом на пројектима много помаже на нашем путу ка ЕУ, рекао јеЛазић. 

fixed-img