Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 29.11.2006

Пријем за делегацију музејских стручњака из НР Кине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 29. новембар – Поводом изложбе “Краљевска бронза&рдqуо;- кинеска династија Сја, Шунг и Џоу, у Музеју града Београда, аутори изложбе изаменик директора Националног музеја Народне Републике Кине Лу Зенхгесхенгпосетили су потпредседника др Габора Лодија, у Извршном већу АП Војводине. Историја кинеских династија је од великогсветског значаја, јер као најстарији народ, Кинези имају и најстарију историју,културу, обичаје и традицију, па је изложба, под изузетном заштитом,постављена у Београду, а како нема могућности да се пренесе и у Нови Сад,чланови кинеске делегације позвали су Војвођане да је погледају.

Потпредседник Лоди се захвалио на позиву, нагласивши да јеИзвршно веће трећи пут ове године домаћин кинеским делегацијама из провинцијечилин. Посебно је задовољство, рекао је др Лоди, остварити увид у историјске,културне и уметничке тековине кинеског народа, јер је поставка изложбе уБеограду од светског значаја.
– Сарадња Војводине и кинеске провинције чилин је одлична,а ове године смо свечано обележили две деценије сарадње у Новом Саду. Добросарађујемо у пољопривреди, науци и технолошком развоју, а ове године смо двастудента новосадског Универзитета послали на усавршавање кинеског језика у овупровинцију. Добре резултате смо постигли у заједничком пројекту нашег и вашегИнститута за ратарство и Института за семенарство, јер је створено посебно семесунцокрета, које на кинеском поднебљу одлично успева – рекао је др Габор Лоди.
Лу Зехгесхенг је изразио посебно задовољство због доласка уСрбију , нарочито, у Војводину, због стицања културолошких и историјскихзнања. Лу Зехгесхенг је похвалио успостављену добру сарадња две државе,нагласивши да посебно треба акцентирати заједнички рад у области културе,музике и филмске уметности.

fixed-img