Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, петак, 05.10.2007

Припремају се нови пројекти за развој Баната

Читај ми

Читај ми
AA

Новисад, 5. октобар – Потпредседник Извршног већа АПВојводине др Габор Лоди, директор Канцеларије за европске послове ПредрагНовиков и представници Фонда за капитална улагања примили су координатора програмаза развој Баната, Флоријана Хаузера и директора Регионалног центра задруштвено-економски развој – Банат д.о.о Зрењанин, Мирјану Паунов, са којимасу разговарали о стратегији реализације програма Европске уније "Подршкаопштинама северо-источне Србије".На територијиАП Војводине, програм се спроводи у три банатска округа и обухвата 19 општина,а један од кључних партнера на регионалном нивоу је Извршно веће АП Војводинеи Регионални центар за друштвено-економски развој – Банатиз Зрењанина.
Током разговораразмењене су информације о стању у банатским општинама, као и о приоритетнимобластима које би пројекат требало да обухвати.
Овај програмЕвропске уније, којим управља Европска агенција за реконструкцију, у циљујачања капацитета локалних актера друштвено-економског развоја територије Банати Браничевског округа, обезбедиће 6,7 милиона евра за техничку помоћ. Кроз овуподршку за имплементацију програма, у сарадњи са партнерима на локалном,покрајинском и националном нивоу, потенцијалним корисницима биће обезбеђенразвој нових вештина у циљу одговорног управљања расположивим ресурсима.Европска агенција за реконструкцију обезбедиће 13,5 милиона евра зафинансирање приоритетних инвестиционих пројеката који ће допринети локалномекономском развоју у Банату и Браничевском округу.
Током разговораконстатовано је да је неопходно обезбедити сарадњу са ресорним секретаријатимаИзвршног већа АП Војводине и Фондом за капитална улагања АПВ, у видусачињавања радне групе, која ће предочити десетак пројекта од регионалног иисто толико пројеката од локалног значаја, након чега ће бити изабрани онипројекти који се уклапају у развојну стратегију Европске агенције зареконструкцију.

fixed-img