Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 30.11.2006

Привредно-политичка делегација регије Фриули-Венеција-чулија у Извршном већу

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 30. новембар – У Извршном већу АП Војводине одржање састанак представника институција и привредника италијанске регијеФриули-Венеција-чулија са представницима Покрајинског секретаријата запривреду, Фонда за развој, Гаранцијског фонда, ВИП фонда, Регионалне агенцијеза развој малих и средњих предузећа «Алма Монс» и Регионалне привредне комореНови Сад. Било је речи о имплементацији пројеката односно о стварању бољепривредне климе за страна улагања у АП Војводину, посебно инвеститора изиталијанске регије.
Госте идомаћине скупа поздравио је потпредседник Извршног већа АП Војводине др ГаборЛоди, који је изјавио да Извршно веће АП Војводине види Италију као доброгпословног партнера у будућој, као што је то била и у досадашњој сарадњи. Поречима др Лодија, Италија је добар партнер у трговинској размени, уз наду да ћесе, кроз разговоре, отворити врата за привредну сарадњу, што ће још вишеучврстити контакте.
Члановииталијанске делегације захвалили су се домаћинима на гостопримству, јер супретходна три дана провели упознавајући се са војвођанским привредницима.Похвалили су сарадњу на највишим инстанцама националног нивоа. Талијани суизразили задовољство због сарадње привредних комора. Договори о даљимконкретним облицима сарадње и пословања уследиће када се још детаљнијеупознају са могућностима улагања.
Као организаторданашњег скупа, у име Покрајинског секретаријата за привреду, италијанскепривреднике поздравио је помоћник секретара за економске односе саиностранством Милан Ћеран, који је уједно представио установе Извршног већа,директно укључене у привредни развој Војводине. На првом месту, Ћеран јеистакао Фонд за развој и Гаранцијски фонд АП Војводине, који кроз повољнекредитне линије помаже развоју војвођанске привреде и пољопривреде и подстичуоснивање малих и средњих предузећа, ради равномерног регионалног развојапокрајине. Ћеран је нагласио да повољну климу за улагања чине одредницеПривредног развоја АП Војводине и 14 основних програма, зацртаних у томдокументу.
Директор Фонда заразвој АП Војводине Михаило Бркић је истакао да се – захваљујући добројпословној политици Фонда – отварају могућности и за улагање италијанскихпривредника, јер докапитализацијом, или улагањем у наша предузећа,пољопривредна газдинства, земљорадничке задруге, индустрију, страни улагачидобијају могућност да конкуришу у покрајинском Фонду за развој, као и уГаранцијском фонду.
О могућностима иоблицима италијанских и наших предузетника у заједничким улагањима говорио јеВладимир Попов из ВИП Фонда за подршку инвестиција у Војводини.

fixed-img