Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 21.11.2007

Програм ”е-Војводина” побољшава рад Покрајинске владе

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 21. новембар – УСкупштини АП Војводине одржана је презентација делатности Компаније ЦИСЦОевентс. Домаћин је био помоћник директора Службе за опште и заједничке пословеИзвршног већа АП Војводине Милан Парошки. Он је објаснио да се, данашњомпрезентацијом, наставља обичај представљања компанија које подржавају осавремењавањерада Покрајинске владе.Било је речи о подршци програму "е-Војводина",чија је реализација започета 2005. године, уз вођство и координацију Покрајинскогсекретаријата за науку и технолошки развој и уз финансијску подршку Стручне службеза реализацију програма привредног развоја Војводине. Служба за опште и заједничкепослове ИВВ брине о имплементацији, одржавању и развоју инфраструктуре рада "е-Војводине".
Једна од важних функција програма, уведена уИзвршном већу АП Војводине, је електронско праћење седница. Речено је да је тосложена пилот апликација за праћење протока докумената – од генерисањадокумената, до њиховог усвајања на седницама ИВВ. Ову апликацију користи око 200корисника, уз добре ефекте у пословању Владе. Сваки податак се обрађујеелектронски, постоји евиденција где се који документ налази, електронски се додељујузадаци, а све су то функције које претходе формирању записника и пре седнице Владе.Да би то било могуће, седнице се одржавају у сали опремљеној преноснимрачунарима у оквиру бежичног система преноса који се ослања на ЦИСЦОтехнологију. Покрајинска влада је, међу првима у региону, применила новутехнологију, обезбедивши један од предуслова да се покрајински органи приближеграђанима.
Примена нове технологије увеликопобољшава рад Покрајинске владе. Електронским седницама штеди се папир ранијетрошен за евидентирање материјала, нема могућности да се материјали загубе и немадуготрајног протока докумената кроз писарницу, јер се све ради електронски. Планираноје да се постојећа апликација обогати дигиталним потписом, када систем буде усвојену Републици Србији. Предвиђено је да се систем прошири на комплетну документацијуСкупштине и Извршног већа АПВ, чиме ће бити постигнута потпуна електронизација,што је предуслов да електронски јавни сервиси, преко портала, буду доступниграђанима.

fixed-img