Picture of the authorPicture of the author
/ Суботица, четвртак, 03.05.2007

Промоција књиге алпинисте Миливој Ердељана ”Од крова Африке до крова света”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 3. мај- У Скупштини АП Војводине приказана је књига "Од крова Африке до кровасвета", аутора алпинисте Миливој Ердељана, написана након успешнозавршене алпинистичке експедиције "Еверест 2005". На промоцији књиге, најављен је успон на врхБрод Пик, на врху Каракорум, на граници Пакистана и Индије. О књизи и оалпинистичким подухватима Војвођана на највишим планинама у свету говорили супредседник Организационог одбора експедиције Миодраг Јововић, аутор књигеМиливој Ердељан, алпинисти и алпинисткиње учесници у експедицијама. Освајање врховафинансијски су подржали и подржавају Министарство просвете и спорта РепубликеСрбије, Покрајински секретаријат за омладину и спорт и Панонска банка а.д., аиздавање књиге помогли су СО Суботица, Српка кабловска мрежа (СББ),"Потисје" Кањижа, ДДОР Нови Сад, Металс банка и Прес траде из НовогСада.
Учетворогодишњем циклусу, алпинистичка експедиција састављена искључиво оддржављана Србије, попела се 2005. године, на највиши врх на свету Монт Еверест(8.848 метара). Припреме за успон на Монт Еверест започете су успешномекспедицијом на највиши врх Африке – Килиманџаро. Уследио је успон на врхБарунце, након чега је екипа алпиниста посетила Монт Еверест.
Књига "Одкрова Африке до крова света" садржи више од 230 фотографија и текстове на170 страна о почетним корацима и припремема експедиције за освајање свакогпојединог врха, док се нису створили услови за посету "крову света". Премажељи аутора, књига је својеврстан уџбеник за све у Србији који желе да себаве овим екстремним спортом.
Директор Панонскебанке а.д. др Срђан Петровић је рекао да Банка већ три године кредитираалпинистичке подухвате, и најавио да ће подржати и успон на врх Брод Пик наКаракоруму. На овај планински масив наша експедиција креће за тридесетдана.

fixed-img