Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 07.12.2022

Први сајам запошљавања „IImprovement” на Факултету техничких наука

Читај ми

Читај ми
AA

Хол Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду данас је у знаку повезивања академске заједнице и привреде, односно приватних компанија које запошљавају стручни кадар, превасходно инжењерске струке, заинтересованих студената завршних година основних академских студија и постдипломских студија. Сајам запошљавања, који организују Департман за индустријско инжењерство и менаџмент, Студентска унија ФТН-а и конференција „Iimprovement”, под истим називом се организује по први пут и уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и компаније ,,Loop“.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић посетио је сајам и разговарао са представницима компанија и студентима, а учествовао је и на панел-дискусији у оквиру другог пројекта студената Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент. Учесници панела били су представници Факултета, компанија и институција, a дискутовалo се на тему важности оваквих догађаја, даљих корака у међусобној сарадњи и о заједничким активностима које доприносе стварању бољих услова за све актере у науци и привреди.

„Идеја оваквих манифестација је да обезбедимо младим људима, који су будућност Србије, да остану у својој земљи. Политика Владе Србије и Покрајинске владе, заједно са привредним субјектима, јесте таква да стварамо оквир да млад човек, када заврши факултет, може да се запосли у струци. Ово је један од најбољих начина подршке и помоћи младима да се запосле, заснују породице и остану у својој земљи“, рекао је Иванишевић, нагласивши да данас није проблем у незапослености, већ у структури запослености и запослених лица.

„Управо због тога смо узели учешће у овој и другим сличним сајамским манифестацијама, јер хоћемо да запосленост буде боље структурирана, односно да имамо запослене у делатностима у којима би имали и високе зараде, што повећава и потрошњу. У буџету за 2023. годину, Секретаријат ће издвојити преко 16 милиона динара за преквалификације и доквалификације кадрова који недостају на тржишту рада. То су углавном радна места у сектору услуга, угоститељства, туризма и информационих технологија. Овај сајам би требало да покаже да можемо да одговоримо на изазове и најзахтевнијих компанија“, додао је Иванишевић.

Координатор у организацији ове манифестације Дамјан Вакањац истакао је да данас своју понуду студентима представља 14 пријављених компанија, те поручује да су оне ту због њих, а да је сам одзив важан, као и комуникација, како би се остварили успешни контакти и реализовала стручна пракса или запослење.

„Концепт данашњег сајма је представљање компанија у холу, који јесте централно место Факултета и у ком циркулише највише студената, где ће они имати прилику да виде највише компанија, распитају се за своје шансе, прилике и могућност стицања практичних знања. Неке од компанија које су данас присутне јесу ﹸMontop Proﹸ, ﹸToyo tiresﹸ, ﹸLoopﹸ, ﹸSavacoopﹸ, ﹸHutchinsonﹸ, као и друге велике компаније које су препознале значај Факултета техничких наука, који броји преко 17.000 студената са 26 усмерења на основним академским и 36 на мастерским студијама“, нагласио је Вакањац, додавши да је ФТН ризница талената и будућих кључних стручњака у привреди.

fixed-img