Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 05.06.2007

Публикација ”Кршење људских права Рома враћених у Србију по основу споразума о реадмисији”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,  5. јун – Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова, усарадњи са Ромским ресурсним центром Екуменске хуманитарне организације, уИзвршном већу Војводине, организовали су конференцију за новинаре на којој је представљенапубликација «Кршење људских права Рома враћених у Србију по основу споразумао реадмисији«. На конференцији су говорили Мирослав Васин, помоћникпокрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправност полова, ДушкоЈовановић, директор Канцеларије за инклузију Рома, аутори и истраживачи напројекту.Помоћник покрајинског секретараза рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је изузетанзначај даљих корака у инклузији ромске популације, нарочито људи који су,према споразуму о реадмисији, враћени у Србију и суочени са проблемимапоновног  укључивања у наше друштво. Оње подсетио да је Екуменска хуманитарна организација највише учинила наосветљавању положаја ромске популације и побољшању њиховог положаја.
Говорећи о активностима Извршногвећа Војводине и Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање иравноправност полова, помоћник Васин је истакао да је  формирање Канцеларије за инклузију Ромаједан од најважнијих конкретних корака. Васин је објаснио да је, преко канцеларије, планирано остваривање низастратешких пројеката побољшања социјалног, задраственог и стамбеног положајаРома, уз подстицање њиховог запошљавања.
– Очекујемо да ће се крозбуџетска средства које је Извршно веће наменило за побољшање положаја ромскепопулације у Војводини, кроз низ активности, постићи значајни резултати – казаоје Васин. Већ током године, покренућемо неколико наменских конкурса засамозапошљавање лица ромске популације. Планирано је оснивање кооператива,организација више лица удружених у обављању заједничког посла. Две већформиране кооперативе, у Старим Бановцима и Чуругу, које чине углавном лицаромске популације, имају добре резултате.Мр Татјана Перић, ауторка публикације«Кршење људских права Рома враћених у Србију по основу споразума ореадмисији« објаснила је да је желела да се повећа видљивост проблема којеимају Роми, присилно враћени у Србију из земаља западне Европе. Она је истаклада су директно угрожена њихова економска и социјална права, попут права наобразовање, рад, здравствену заштиту и одговоарајуће становање. Истраживањеје рађено на територији Србије, а као посебно угрожене категорије овепопулације навела је Роме који сувраћени на Косово и Метохију. Деца из повратничких породица се сусрећу сабројним проблемима наставка школовања. Велики проценат повратника јенезапослен, па је многима социјална помоћ једини извор прихода.
Мр Татјана Перић је навела ипрепоруке које су, на основу истраживања, упућене владама замаља које, поуговору о реадмисији, враћају Ромеу Србију, као и релевантним институцијама у Србији. Важно је да се, безодлагања, обезбеде одговарајући финансијски и људски ресурси за спровођењеусвојених националних акционих планова у овиру Декаде Рома, да се њиховаимплементација врши на ефикасан и транспарентан начин, уз одговарајуће учешћепредставника ромске заједнице и да се Роми укључе међу корисникеимплементације НАП. Такође је важно формирати државно тело које ће се бавитипитањима повратка, уз обавезно учешће Рома. Поред договора о решавањупроблема повратника на државном нивоу, мр Перић истиче да је важно усвојитипрограме и на покрајинском и на нивоима локалних самоуправа, уз адекватнофинансирање и активан рад службеника.

fixed-img