Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 18.04.2007

Са седнице скупштинског Одбора за равноправност полова

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 18. април – На седници Одбораза равноправност полова Скупштине АП Војводине разматран је Извештај Покрајинскогомбудсмана за 2006. годину. Са дневног реда су скинути предлози одлука о разрешењу и именовању  директора Покрајинског завода за равноправностполова. Покрајински омбудсман Петар Теофиловићподнео је исцрпан извештај о раду канцеларије Покрајинског омбудсмана за 2006.годину, у коме су сажети подаци из 26 општина у Војводини, које су доставилеканцеларији омбудсмана из локалних самоуправа, уз сарадњу са институцијамаздравства, тужилаштва, установама  засоцијални рад, полицијом, судовима и невладиним сектором. На основу овихподатака констовано је да је  неопходнода се што пре  оснују  канцеларије омбудсмана у свим општинама уВојводини.
Подаци указују на постојање насиља у породици, насиља над женама, родненеравноправности приликом запошљавања. Закључено је да је неопходно доследноспроводити Одлуку о родној равноправности у покрајини, уз инсистирање да се усвојиЗакон о родној равноправности, јер су права жена и кршење родне равноправностидиректно повезани са кршењем основних људских права.
Чланови Одбора констатовали су да јепотребно омогућити ефикаснији рад Канцеларије покрајинског омбудсмана, уз обезбеђивањеосновне техничке подршке, која мањка, а неопходна је за  квалитетније обављање послова. 

fixed-img