Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 15.09.2006

Шандор Егереши и др Тамаш Корхец разговарали са Дорис Пак

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1. септембар – Дорис Пак, председница делегације Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе, приликом сусрета са потпредседником Скупштине АП Војводине Шандором Егерешијем и потпредседником Извршног већа АП Војводине др Тамашом Корхецом, у паузи конференције "Улога пограничних регија у процесу европских интеграција" изнела је свој утисак да је од његог последњег боравка у Војводини опао број инцидената на националној основиНови Сад, 1. септембар – Дорис Пак, председница делегације Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе, приликом сусрета са потпредседником Скупштине АП Војводине Шандором Егерешијем и потпредседником Извршног већа АП Војводине др Тамашом Корхецом, у паузи конференције "Улога пограничних регија у процесу европских интеграција" изнела је свој утисак да је од његог последњег боравка у Војводини опао број инцидената на националној основи.
Шандор Егереши и др Тамаш Корхец потврдили су њено виђење стања, додајући да спорадичних инцидената још увек има, али је после разговора са представницима Владе Републике Србије њихов број осетно смањен. Према речима потпредседника Корхеца побољшању ситуације у Војводини је свакако допринео и програм толеранције коју води Извршно веће АП Војводине од октобра прошле године. Др Корхец је детаљно описао програм наглашавајући да је реч о дугорочном пројекту у који желе да укључе и разне институције и цивилне организације. Потпредседник Егереши је представио идеју омладинског кампа који би се организовао следеће године. Учесници састанка су се сложили да треба истаћи позитивне примере суживота у Војводини. Госпођа Пак сматра да овакави пројекти толеранције свакако заслужују подршку институција Европске уније.
У наставку разговора др Корхец је упознао госпођу Пак са проблемом избора савета националних заједница због недоношења одговарајућих законских прописа. Мандат Националном савету војвођанских Мађара истиче у септембру али се нови савет не може изабрати јер Народна Скупштина Републике Србије у протеклих годину и по дана није ставила на дневи ред одговарајући предлог закона.
На крају разговора потпредседник Егереши је представио идеју о формирању Дунавског еврорегиона која би економски, политички и културно била најјача и најутицајнија регија у Европи. Ову идеју су подржали представници градова и регија на Међународном фестивалу подунавских градова и регија у Улму. Презентација овог пројекта се очекује 10. и 11. октобра 2006. године у Бриселу, на конференцији под називом "Дунав-главни пут Европе" где ће учествовати и госпођа Дорис Пак.
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ

fixed-img