Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 26.10.2006

Саопштење из Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 25. октобар – Извршно веће АП Војводине је на иницијативу Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој 25. октобра 2006 године прихватило и усвојило Одлуку о оснивању Научног института за прехрамбене технологије и Истраживачко-развојног института за низијско шумарство и животну срединуОвим је Извршно веће АП Војводине реализовало могућност коју нови Закон о научноистраживачкој делатности омогућава чланом 35 истакао је проф. др Драгослав Петровић, покрајински секретар за науку и технолошки развој. Овим чланом дата је могућност да оснивач института може бити и Аутономна Покрајина. С обзиром на ванредни значај да се мрежом института покрију приоритетне области за развој АП Војводине, усвајање ове Одлуке је веома значајно. Имајући у виду да су најурегентније области свакако прехрамбена технологија и низијско шумарство и животна средина отуд потреба да се баш у овим областима прво оснују научни институти.
Стварање предуслова за унапређење технологије, квалитета и безбедности хране као једног од предуслова развоја Покрајине истакао је покрајински секретар, довео је до тога да се покрене иницијатива за оснивањем баш такве институције која ће на бази освајања нових и трансфера постојећих знања дати компетентан подстицај убразаном развоју прехрамбене индустрије и индустрије хране за животиње. Научни институт за прехрамбене технологије представљаће окосницу развоја војвођанске привреде за коју се зна колики доминантан удео има у прехрамбеној индустрији.
Што се тиче Истраживачко-развојног института за низијско шумарство и животну средину, потреба за оснивањем овакве научне институције произишла је из чињенице да је Војводина са 6,7% пошумљености једна од најмање пошумљених подручја у Европи. Један од разлога који утиче на смањење приноса у пољопривреди, смањење диверзитета, појаве климатских екстрема и нарушавња квалитета животне средине је и недовољна пошумљеност. Просторним планом Републике Србије предвиђено је обимно пошумљавање Војводине, чиме би се шумовитост повећала на 14%. Програм оснивања нових шума није могућа без организованог дугорочног планираног научног рада, те се од Истраживачко-развојног института за низијско шумарство и животну средину очекује водећа улога у Овој области.
Извршно веће је на време уочило важност доношења овакве одлуке и веома сам задовољан што је иницијатор оснивања ових института баш Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој.
На истој седници су именовани и в.д. директори института као и председници Управних одбора. ВД директор Научног института за прехрамбене технологије је др Јасна Мастиловић, а председник Управног одбора проф. др Дубравка Штајнер. Што се тиче Истраживачко-развојног института за низијско шумарство и животну средину постављени вд директор је др Саша Орловић а проф. др Мирослав Малешевић је председник Управног одбора.

fixed-img