Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 12.01.2023

Мировић примио новоизабраног председника Националног савета русинске националне мањине Јоакима Раца

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас новоизабраног председника Националног савета русинске националне мањине Јоакима Раца и директора Завода за културу војвођанских Русина Сашу Сабадоша.

На састанку одржаном у Покрајинској влади разговарало се о програмским питањима и подршци раду Националног савета русинске националне мањине и Завода за културу војвођанских Русина.

„Заједништво је снага коју има Војводина и важно нам је да то негујемо. Желимо да сачувамо и унапредимо заједништво, по коме је Војводина позната у свету и да Савет русинске националне мањине, уз подршку Покрајинске владе, настави са пројектима унапређења положаја Русина у Србији“, изјавио је Мировић.

„Покрајинска влада конкретним примерима помаже очување језика, писма, традиције и културног наслеђа не само Русина већ свих националних мањина које живе у Војводини“, навео је Мировић.

Рац и Сабадош захвалили су Мировићу на издвојеним средствима за реконструкцију и адаптацију Културног центра Русина у Новом Саду, и истакли да без подршке Покрајинске владе не би могли да се реализују пројекти у вези са очувањем идентитета и унапређењем положаја националних мањина.

Нови Културни центар Русина у Новом Саду, чију је реконструкцију и опремање финансирала Покрајинска влада, биће отворен до краја априла.

Низом манифестација и програма биће обележен празник русинске националне мањине у знак сећања на 17. јануар 1751. године, када је почело досељавање Русина у наше крајеве.

fixed-img