Нови Сад, 17. мај –   На Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, на штанду Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, одржана је јуче промоција књиге "Приручник за произвођаче грожђа и вина". 
У последњих неколико година, широм Војводине, захваљујући подстицајним мерама Републике и Покрајине, посађено је више хиљада хектара винограда. Изгледи су да ће се и у наредним годинама наставити са садњом нових винограда. Део нових винограда налази се у власништву већ афирмисаних произвођача, али већина се налази у власништву произвођача који први пут улазе у овај посао и којима је петребна стручна подршка.У вези са тим, дат је предлог да се из донаторских средстава Програма привредног развоја Аутономне Покрајине Војводине, у оквиру пројекта „Фонд за промоцију извоза пољопривредних производа – АПФ", чији је носилац Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, омогући израда Приручника за произвођаче грожђа и вина што је од стране Аустријске Владе као донатора и подржано. 
Приручник за произвођаче грожђа и вина обухватио је све области савремене виноградарске и винарске производње, прилагођене малим произвођачима, који чине највећи број произвођача у Војводини. Приручник је обухватио избор локалитета и припрему земљишта за подизање винограда, избор сорти винове лозе, садњу и негу винограда до ступања на род, негу винограда у роду, формирање узгојног облика, операције зреле и зелене резидбе, ђубрење винограда, савремену механизацију у виноградарству, заштиту од проузроковача болести и штеточина, одређивање оптималног момента бербе, технологију производње вина, опрему за производњу вина, флаширање и паковање вина, калкулацију виноградарско-винарске производње. 
Приручник је обрадио велики број области из виноградарства и винарства и  прилагодио их малим произвођачима, што овај приручник чини јединственим.
Приручник за произвођаче грожђа и вина омогућиће доступност свих неопходних информација произвођачима грожђа и вина у АП Војводини, што би у великој мери требало да допринесе подизању нивоа знања, квалитета војвођанског вина, као и стварању предуслова за боље позиционирање агропрехрамбених производа из Војводине на домаћем и међународном тржишту.  
/ Нови Сад, уторак, 17.05.2011
