Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 23.08.2007

Саопштење поводом иницијативе за упис породиљског одсуства у радни стаж за жене у Војводини

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,23. август – Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправностполова одржао је данас заједнички састанак са секцијама жена Савеза самосталнихсиндиката Војводине и Уједињених гранских синдиката «Независност», као иУнијом послодаваца Србије – Послодавци Војводине и представником Фондапензијског и инвалидског осигурања. На састанку је покренута иницијатива да сепризна у радни стаж породиљско одсуство за жене у Војводини.Иницијатива се односи напризнавање, односно упис у радни стаж времена проведеног на породиљскомодсуству женама са територије тадашње САП Војводине које су се породиле упериоду од 1.7.1983. до 31.5.1992. године и биле ван радног односа(незапослене), а које у датом периоду нису имале то право, за разлику од женаиз других делова Републике Србије.
Овом иницијативом се отклањадиректно кршење основних права гарантованих Уставом Републике Србије и праварегулисаних законским и другим прописима, као што су Закон о раду, Закон опензијском и инвалидском осигурању и други прописи који регулишу радно-правнистатус запослених, односно незапослених лица.
Иницијатива ће бити упућенаМинистарству рада и социјалне политике, чији је ресорни министар Расим Љајић ујавним наступима већ подржао покретање овакве иницијативе.

fixed-img