Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 27.12.2006

Саопштење поводом новогодишњег коктела Покрајинског омбудсмана АПВ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 27. децембар – Поред обележавања краја трећегодине рада институције, додатни повод за организовање данашњег коктела је инаграда Мисије ОЕБС-а у Србији за личност године у области људских права којаје ове године додељена др Петру Теофиловићу, покрајинском омбудсману.
Поред свакодневног рада по представкама грађана, неке одактивности које су у 2006. години институцију Покрајинског омбудсмана на челуса др Теофиловићем квалификовале за ову награду су следеће:-  Континуиранаакција „Омбудсман ближи грађанима&рдqуо;;  – Наставак пројекта „Право на права&рдqуо;; – Креирање и започињање трогодишњег пројекта „Омбудсманкао медијатор&рдqуо;; – Пројекат „Мрежа омбудсмана за децу у Југоисточној Европи&рдqуо;;- Међународна конференција „Омбудсман против двострукедискриминације жена&рдqуо;.

Посебно признање раду Покрајинског омбудсмана представљанаграда Мисије ОЕБС-а у Србији за личност године у области људских правадодељена др Петру Теофиловићу. Др Теофиловићу је ова награда припала каозаштитнику људских права који изузетан значај придаје превенцији кршењаљудских права и образовању младих у овој области.
Награде заличност године Мисије ОЕБС-а у Србији су по први пут додељене истакнутимличностима из пет области у којима та међународна организација делује, а то суспровођење закона и људска права, демократизација, медији, економија иекологија.
Новчани део награде у износу од 2.000 евра др Теофиловић јепоклонио новосадској гимназији „Јован Јовановић Змај&рдqуо; за учешће у реализацијимеђудржавног регионалног пројекта из области толеранције под називом „Виртуелнаподршка талентима у име толеранције&рдqуо;. Поред ове школе, у пројекту учествују иГимназија и дом за талентоване ученике „Бољаи&рдqуо; из Сенте и Гимназија „РаднотиМиклош&рдqуо; из Сегедина. Циљ овог пројекта је подршка талентима у Војводини иЈужној Мађарској кроз образовање о толеранцији у различитости култура, јачањепрофесионалних веза међу ове три школе које се баве талентима и увођењесавремених образовних метода у средњошколску наставу.
Ученици ових школа припремиће савремени двојезични образовниматеријал из друштвених и природних наука, а током пројекта ће се штампати ибилтен који ће ученици објављивати у штампаном облику и на веб-страниципројекта. Пројекат је усмерен ка готово 2.000 средњошколаца у три елитне школеу Војводини, односно Јужној Мађарској, док ће се материјалом припремљеним навеб-страници моћи користити и друге средње школе, што циљну групу проширујена 80-100.000 младих у региону. Финансијска подршка за целокупни пројекат сеочекује од програма КАРДС Европске Уније. Свака од три школе дужна је да и самафинансијски допринесе пројекту, те ће новчани део награде додељенеПокрајинском омбудсману биће употребљен у ту сврху.

fixed-img