Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 28.11.2007

Саопштење поводом захтева дела радника и малих акционара компаније Алас холдинг

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,28. новембар – Поводом захтева дела радника и малих акционара Алас холдингаупућених Извршном већу Војводине и након пријема представника наведенегрупације у Извршном већу Војводине, а у циљу објективног информисањајавности истичемо следеће:

Компанија Алас интернационал јећерка фирме компаније Асамер холдинг из Аустрије. АД Алас Раковац је правниследбедик рудника неметала Раковац и послује у систему Алас групације од јула2005. године. Неспорна је чињеница да је ова аустријска фирма супротнопозитивним законским прописима вршила експлоатацију у рудницима Кишњева главаи Сребро у периоду дужем од две године и тиме на незаконит начин стицалаимовинску корист.
Чланом 6. став 1. тачка 1. Законао националним праковима (Службени гласник РС бр. 39/93) на подручју националногпарка забрањено је експлоатисати минералне сировине.
Такође, у Просторном плануподручја посебне намене Фрушка гора до 2022. године (Службени лист АПВ бр.16/04) у делу ИИИ тачка 3.4 минералне сировине, наведено је да "У циљуреализације смерница ПП Републике Србије потребно је да "Рудницинеметала'' – Раковац, у складу са важећом законском регулативом, ураде иверификују потребну законом предвиђену, планску и техничку документацијурекултивације постојећих копова. Даља активност на коповима вршиће се у скалдуса тим плановима и пројектима  иискључиво као део техничке рекултивације''. Надаље, у поглављу ИВ Правилазаштите, уређења и коришћења планског подручја, под тачком 1.4. Општаправила, услови и мере заштите природних вредности под режимом ИИИ степеназаштите у алинеји 3. је наведено да нису дозвољене активности на експлоатацијиминералних и неминералних сировина.
Супротно наведеном, својимактивностима АД Алас Раковац је у интересу стране компаније незаконитообезбеђивао добит иностраној фирми, а на рачун законски заштићеног природногбогатства Републике Србије.
Након масовних захтева локалногстановништва и актуелизираних решења покрајинских секретаријата обустављен јенезаконит одлив домаћег капитала  и наложенопокретање поступка за обезбеђивање одговарајуће рекултивације ранијих коповаи директне и индиректне штете нанете путној мрежи, објектима, флори и фауни.
Ова обавеза пролизилази из члана48. Закона о рударству Републике Србије и односи се на предузеће које јеексплоатисало или је правни следбеник предузећа које је то чинило. Као основаза реализацију овакве обавезе која је дефинисана и чланом 16. Закона о заштитиживотне средине Републике Србије (Службени гласник РС бр. 135/04) где се уставу 2. истиче "Ко деградира животну средину дужан је да изврширекултивацију или на други начин санира деградирану животну средину у складу саовим и посебним законима". Такође је прецизирано да пројекте из овог ставаодобрава надлежно Министарство.
Из свега изложеног је јасно да јеевентуална рекултивација законска обавеза, а не право корисника рудног копа, теона подразумева поред поштовања комплетне процедуре и стандарда које прописујунадлежно Министарство и Завод за заштиту природе, одсуство сваке материјалнекористи и елемената профита. Зато се реализација рекултивације не можеповезивати са интересима ни власника ни других заинтересованих људи, негоискључиво мора бити у функцији заштите националних добара и интереса очувањаживотне средине.
Органи Извршног већа Војводине ћесе свим средствима залагати за поштовање законитости, чувајући интересе државеи локалне средине у односу на незаконите амбиције и иностраних компанија.
Организатори и инспираториполитизације настале ситуације, при чему се у јасној манипулацији прединституције АП доводе радници из других делова Републике је неприхватљив чин ијавности то мора бити експлицитно саопштено. Стручни органи Извршног већаВојводине ће се доследно држати законских оквира, неће подлегати притисцима интереснихгрупа. При томе ће приоритет имати интерес локалног становништва, које је досада најдиректније било угрожено непоштовањем законских обавеза.

 Покрајински секретар заархитектуру, урбанизам и градитељство  Владимир Зеленовић

fixed-img