Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 05.10.2006

Саопштење са 125. седнице Извршног већа АП Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 4. септембар – Извршно веће АП Војводине, на данашњој седници, размотрило је Информацију Савета за избегла, прогнана и расељена лица, о мерама и активностима за њихово трајно збрињавање на подручју Војводине У Војводини борави око 130 хиљада избеглица и лица која су, у међувремену, овај статус заменила држављанством Србије. Њихов социјално-економски положај није измењен након стицања држављанства. У Војводини борави и више од 13 хиљада интерно расељених лица са Косова и Метохије. Савет за избегла, прогнана и расељена лица Извршног већа Војводине сматра да је неопходно једнако третирати повратак избеглица и њихову интеграцију у локалну средину. Највећу групу чине избегла лица из Хрватске – око 70 одсто – и они имају највише тешкоћа приликом решевања својих статусних и егзистенцијалних питања. Иако је Сарајевском декларацијом, из јануара 2005. године, створена обавеза да се до краја 2006. године, кроз повратак и локалну интеграцију, реши избегличко питање, није се много одмакло у овим процесима.
За пружање помоћи приликом запошљавања, остваривања права на пензију, или стамбеног збрињавања, неопходно је предложити да Скупштина Војводине буде оснивач Фонда, који би се финансирао из покрајинског буџета и донација. Извршно веће Војводине задужило је Покрајински секретаријат за здравство и социјалну политику да припреми оснивачке акте за установљење Фонд за избегла, прогнана и расељена лица.
Поводом захтева Заједничког већа општина Вуковар, уз сагласност Министарства просвете и спорта Републике Србије, Извршно веће Војводине донело је Одлуку о упису кандидата српске националне мањине из Републике Хрватске на прву годину студија на вишим школама, чији је оснивач АП Војводина и на факултетима Универзитета у Новом Саду, у школској 2006/2007. години. Одлуком је уређено да се 60 студената упише на терет буџета, а 15 као студенти који плаћају школарину. Финансијска средства за материјалне трошкове у спровођењу Одлуке обезбедиће се из покрајинског буџета.
Покрајинска влада, посебном одлуком, уредила је Програм распореда и коришћења дела средстава Покрајинског секретаријата за архитектуру, урбанизам и градитељство, остварених од прихода од приватизације у 2006. години, а намењених за израду дигиталних подлога за све кориснике простора АП Војводине. За аеро-фото снимање и израду дигиталних подлога – што ће се реализовати кроз четири пројекта – утрошиће се 12,36 милиона динара. За израду Програма просторног плана Војводине и формирање информационог система о простору Војводине, из овогодишњег буџета, издвојиће се три милиона динара. Између осталог, реализоваће се дигитални просторни модели подручја посебне намене и приобаља Дунава, а биће израђен и уведен у експеримантални рад технолошки поступак за израду ажурне дигиталне картографске базе АП Војводине за област урбанизма, базиран на сателитској и авионској даљинској детекцији.

fixed-img