Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 04.09.2007

Саопштење са 176. седнице Извршног већа

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 4.септембар – Извршно веће Војводине данасје, по први пут, одржало седницу у електронској форми – коришћењем компјутера приликомрада и одлучивања. На седници којом је председавао председник Извршног већа, мрБојан Пајтић усвојене су четири одлуке којима се обезбеђује свеобухватнареформа рада покрајинских органа управе, у складу са одлукама Скупштине иИзвршног већа Војводине. На тај начин стварају се услови да покрајинска управанастави своју трансформацију и почне да ради на нови, савременији начин са још већом ефикасношћу, одговорношћуи већим увидом јавности у њен рад.    О овим одлукама које суу складу са Стратегијом реформе и развоја покрајинске управе, коју је 27.септембра 2006. усвојила Скупштина АП Војводине, говорио је потпредседникИзвршног већа и покрајински секретар за прописе, управу и националне мањине дрТамаш Корхец. 
  Одлуком о начелима за унутрашњу организацију исистематизацију радних места у покрајинским органима утврђују начела за организацијурадних места у покрајинским органима управе и другим организационим облицимакоје преко својих органа оснива АП Војводина. Овом одлуком утврђују се врстеунутрашњих јединица, прецизира начин руковођења, као и начин припреме и доношењеправилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места упокрајинским органима. По речима потпредседника ипокрајинског секретара за прописе, управу и националне мањине сви покрајински органидо 30.новембра треба да донесу нову систематизацију, а већ 31. децембра свирадници биће распоређени на радна места која ће бити усклађена са данасусвојеном Одлуком.
 Поредтога, донета је и Одлука о разврставањурадних места у покрајинским органима, којом се разврставају сва радна места (руководећаи извршилачка) и одређују послови који се обављају у сваком од звања у правилникуо унутрашњој организацији и ситематизацији. Руководећа радна места разврстанасу у шест група, а највећа измена односи се на радно место подсекретара, кога удосадашњој систематизацији није било. Подсекретар је нова категорија, стручнолице које ће бити задужено за организациона и правна питања у покрајинскиморганима, а подсекретар неће бити изабрано или постављено лице. Извршилачказвања ће, у складу са општим мерилима за оцењивање појединих послова, бити нумеричкиобележена од броја 1 за најнижи ниво до броја 9 који ће означавати највиши ниво.Намештеници који раде у покрајинским органима биће разврстани на пет врста раднихместа, такође у складу са општим начелима сложености, самосталности, стручностии пословне комуникације. Ускладу са данас увојеном 
 Одлуком о поступку и начину расписивања и спровођењаинтерног огласа и конкурса ради попуњавања радних места, уређен је поступак,начин и мерила за пријем у радни однос, односно за попуњавање радних места упокрајинским органима. Интерни оглас за попуну радних места је новина којатреба да обезбеди квалитетније попуњавање радних места и боље располагањеунутрашњим људским ресурсима унутар покрајинских органа. Интерни конкурс серасписује ако се радно место не може попунити преласком или споразумнимпреузимањем а интерном конкурсу могу учествовати само покрајински службеницикоји испуњавају услове за напредовање, нераспоређени као и запослени којираде на месту које има исто звање као радно место које се попуњава. Кандидатекоји буду учествовали на оваквим конкурсима оцењиваће посебна комисија која ћекод кандидата ценити просечну оцену стечену током образовања, дужину трајањашколовања и место завршене школе на званичној ранг-листи школа одређеногпрофила. Поред тога, сви кандидати ће бити упућени на тестирање, а на бројбодова утицаће и оцена њиховог рада и препорука претпостављених. По први пут јепредвиђено и психолошко тестирањеучесника на конкурсу.   Наданашњој седници донета је и Одлука о оцењивању покрајинских службеника. Службенициће бити оцењивани  за период од 1.јануара до 31. децембра сваке календарске године, а руководиоци покрајинскихоргана доносиће, до краја фебруара наредне године, решење о оцени за сваког покрајинскогслужбеника.     

fixed-img