Picture of the authorPicture of the author
/ Инђија, среда, 08.11.2006

Саопштење са седнице Извршног већа

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 8. новембар – Извршно веће АП Војводине, саданашње седници којом је председавао потпредседник др Габор Лоди, предложилоје Скупштини АП Војводине да буде предлагач допуне Кривичног законика предНародном скупштином Републике Србије.Допуном Кривичног законика предлаже се да се напад наздравствене раднике и сараднике приликом пружања услуге здравствене заштитесматра као напад на службено лице у обављању службене дужности.
Уобразложењу се наводи да су, због честих вербалних, чак и физичких нападапацијената и чланова њихових породица на здравствене раднике приликом пружањаздравствених услуга, угрожена њихова безбедност на радном месту. Неопходно једа држава реагује одговарајућом санкцијом на сваки случај насиља над својимграђанима. Службеним лицем би се сматрало лице које обавља здравственуделатност, односно одређене послове здравствене заштите у здравственојустанови, приватној пракси и у другом правном лицу које обавља и одређенепослове из здравствене заштите.
Покрајинска влада одлучила је о распореду дела средставаостварених из прихода од приватизације у 2006. години. Из тих средстава,Покрајински секретаријат за привреду ће финансирати израду претходнихсаобраћајно-транспортних студија оправданости на територији Војводине, у износуод 7,6 милиона динара. Ове паре ће се користити за израду две студије оревитализацији пруга и железничког, путничког и робног саобраћаја усеверно-бачком и јужно-банатском региону, студије оправданости изградњекоридора међународног путног правца од граничног прелаза према Мађарској кодБачког Брега, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Малог Иђоша, Аде, Кикинде, дограничног прелаза према Румунији код Српске Црње и за студију оправданостиувођења треће траке на критичним деловима магистралног пута од Иришког венцана Фрушкој гори до раскрснице за манастир Хопово, на путу према Иригу. Поредтога, Покрајински секретаријат за привреду ће са два милиона динара финансиратии израду студије о мрежи прихватних наутичких објеката на Тиси, ради подизањаквалитета туристичке понуде у наутичком туризму у Војводини.
Покрајинскисекретаријат за архитектуру, урбанизам и градитељство, из дела средстава одприватизације, у износу од 17,542 милиона динара, финансираће програме заизраду просторних планова у општинама Србобран, Мали Иђош, Ириг, БачкиПетровац, Кањижа, Ада, Опово, Пландиште, Сента, Нови Кнежевац и Ковачица,израду пројектно-техничке документације за изградњу канализације у Белом Блатуу општини Зрењанин и МЗ Сириг, у општини Темерин, као и израду пројектнедокументације за санацију дивљих депонија, пројекте регионалних депонија итрансфер станица у општинама Инђија, Нова Црња и Сечањ.
Покрајинскавлада донела је Програм распореда и коришћења средстава Службе за опште изаједничке послове покрајинских органа остварених од приватизације у овојгодини, која ће се утрошити, у износу од 85 милиона динара, за реконструкцију иадаптацију одмаралишта "Фрушка гора" на Андревљу.
Извршно веће Војводине размотрило је редовну Информацију ооствареним приходима и извршеним расходима буџета општина и Града Новог Сада упериоду од 1. јануара до 30. јуна 2006. године.  У првом полугодишту, јединице локалне самоуправе у Војводинирасполагале су са 15,55 милијарди динара. За финансирање јавних расхода,буџети општина су остварили 9,97 милијарди динара (64 одсто), а буџет ГрадаНовог Сада 5,58 милијарди динара (36 одсто). Буџети 38 општина, у којима живи53 одсто становника Покрајине, били су приближног обима буџета као буџетНовог Сада, у коме живи 15 одсто становника.
Да постоје велике разлике у фискалним капацитетима међусамим општинама, показује и податак да се висина остварених примања буџетакретала у распону 1 према 31.  ОпштинаОпово је располагала са 35,81 милиона динара, а општине Суботица и Панчево са1,09 милијарди динара. Све општине имају исте надлежности и послове, али збогнеједнаког финансијског потенцијала, нису све располагале средствима довољним за обезбеђивање одговарајућег нивоа запружање услуга. Велике разлике међу општинама указују да инструменти које јеРепублика користила за уједначавање разлика у обиму буџета – нисуфункционисали, односно овим инструментима није обезбеђена додатна подршканеразвијеним општинама.
Према Информацији о извршењу Одлуке о буџету АП Војводинеза 2006. годину, у периоду од јануара до октобра, која је прихваћена наданашањој седници Покрајинске владе, остварена су укупна примања буџета АПВојводине у износу од 20,6 милијарди динара, што са средствима пренетим изпрошле године износи 21,44 милијарди динара, или 77,22 одсто у односу нагодишњи план. Укупно извршени  издацииз буџета Покрајине, са пренетим средствима из претходне године,у истомпериоду, износе 19,35 милијарди динара, или 69,72 одсто у односу на годишњиплан. Разлика између остварених текућих примања и извршених издатака, 31.октобра 2006. године износила је, са остатком пренетих неутрошених средстава изпретходне године, 2,08 милијарди динара.
Извршно веће Војводине одлучило је да из текуће буџетскерезерве, између осталог, финансијски помогне Римокатолички жупни уред у БачкојТополи, Епархију сремску у Сремским Карловцима и Српску православну цркву уМладенову.

fixed-img