Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 03.11.2006

Саопштење са седнице Извршног већа АП Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 2. новембар – На седници Извршног већа АП Војводине, којом је председавао потпредседник др Габор Лоди, донета је одлука да се Параћину упути два милиона динара, као помоћ ради отклањања последица експлозије у магацину муниције.
Извршно веће прихватило је предлог Покрајинског секретаријата за енергертику и минералне сировине да се формира Савет за коришћење енергије ветра у Војводини и затражило од Владе Србије да, у складу са Законом о енергетици, хитно донесе неоходна подзаконска акта, која се односе на повлашћене произвођаче електричне тзв. зелене енергијеИзвршно веће је задужило Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине да приликом израде Стратегије развоје енергетике у Војводини и свих пратећих докумената, посебну пажњу посвети и коришћењу нових обновљених извора енергије, па и енергије ветра. Јер, у Војводини су склопљени први уговори о пословно-техничкој сарадњи локалних самоуправа у Инђији, Белој Цркви и Иригу са страним компанијама (МТЦ-Аустрија). Извршно веће је оценило да се тиме стварају услови да се, као и у развијеним европским земљама, смањи зависност од увоза енергената, што је услов економске и енергетске стабилности сваке земље. Улагања у програм "3 Е", популарно познат као енергија-економија-екологија, свакако ће се дугорочно исплатити, закључено је на данашњој седници Извршног већа. Задужен је Покрајински секретаријат за приватизацију, предузетништво и мала и средња да у сарадњи са ЦЕСС-ом – Центром за стратешка истраживања и другим институцијама припреми Студију о малим и средњим предузећима и предузетништву и тиме потпомогне бржу реализацију приоритених пројеката из Програма привредног развоја Војводине и утврди дугорочну политику у овој области, веома важној за даљи економски просперитет наше покрајине.
Извршно веће је из текуће буџетске резерве издвојило три милиона динара за суфинансирање изградње пратећих објеката у манастиру Високи Дечани, пола милиона за суфинансирање завршних радова на обнови и реконструкцији Бискупије Евангелистичке хришћанске цркве у Суботици, по један милион динара за поправку крова на школи у Банатском Аранђелову и за куповину 25 шпорета и четири косачице за повратнике у Хрватску и 10 милиона за кредитирање пољопривредника ради куповине пластеника и стакленика, путем Фонда за развој пољопривреде. Одлучено је и да се издвоје средства за изградњу трафо-станице у насељу Јаша Томић, како би се на струју прикључиле новоизграђене зграде.

fixed-img