Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 20.10.2006

Саопштење са седнице Извршног већа АПВ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 19. октобар – Извршно веће Војводине са данашње седнице је позвало грађане Војводине да искористе своје демократско право и да изађу на референдум о новом Уставу Републике Србије.
На предлог Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој Извршно веће прихватило је закључивање Уговора о начину реализације обавезе о пласману дела производа по уговору о суфинасирању погона за примену нових технологија у АПВНа предлог Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој Извршно веће прихватило је закључивање Уговора о начину реализације обавезе о пласману дела производа по уговору о суфинасирању погона за примену нових технологија у АПВ. Проф. др Драгослав Петровић рекао је да су резултати програма Извршног већа за развој и  закључени су уговори са АД БИО Еколошки центар, д.о.о. Липа, д.о.о. Зобеx, д.о.о. Соyа Нет, д.о.о. Селект гас, ДЦ Меркатор, д.о.о. БиоБрик, д.о.о. Ецотапе, д.о.о. Панон опека, а.д. Лучар и д.о.о. Колбис.
Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој поднео је на данашњој седници и Извештај о наставку суфинансирања научних пројеката од значаја за технолошки развој АПВ. Одобрено је суфинансирање 75 научно истраживачких пројеката из природних, друштвених, техничко-технолошких, правних и економских наука, међу којима су 24 нова пројекта. Финансијска средства предвиђена за суфинансирање пројеката износе 52,5 милиона динара. У досадашњим пројектима учествовало је више од хиљаду истраживача из 104 научне институције из наше земље и иностранства. Од укупног броја истраживача, 250 су млади истраживачи. Неки од суфинансираних пројеката који треба да допринесу унапређивању и технолошкој обнови укупних технолошких ресурса наше покрајине уживају и подршку институција и фондова ЕУ.
Извршно веће Војводине прихватило је да у сарадњи са Министарством културе и медија владе Србије и општинским властима обезбеди 30 милиона динара као наставак финансијске помоћи за планирани реконструкцију и опремање "Народног позоришта – НепСинхаз" у Суботици. Покрајински секретаријат за образовање и културу током ове године, на основу девет расписаних конкурса, помогао је културне пројекте и програме од значаја за АП Војводину са више од 63 милиона динара. Реализација пројеката из области књижевног, филмског, музичког, ликовног, позоришног, или неког другог облика културног стваралаштва, укупно 37 манифестација од значаја за афирмацију покрајине, финансијским планом за област културе Покрајинског секретаријата за културу и образовање, помогнути су у складу са значајем кандидованих манифестације, са 11,6 милиона динара.
На основу данашње Одлуке о употреби средстава текуће буџетске резерве, 1,5 милиона динара биће упућено Банатској епархији у Вршцу за санацију православног храма у Делиблату, 600 хиљада динара за обнову Српске православне цркве у Долову, а милион динара је намењено за обнову торња римокатоличке цркве "Велика Госпа" у Тителу.
Покрајински секретаријат за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу у данас прихваћеној Информацији о резултатима конкурса за финансирање подизања капацитета информационог система неразвијених општинских управа и месних канцеларија, потврдио је да потребе опремања недовољно развијених општина и месних канцеларија у покрајини далеко превазилазе средства од 7 милиона динара, која су овим конкурсом била предвиђена. До сада је обезбеђено више од 140 компјутера за месне заједнице, али постоји потреба да се са опремањем – у оквиру Пројекта опремања информационо недовољно развијених управа, настави и наредне године јер ће на тај начин бити обезбеђен жељени ниво ефикасности и доступности у раду канцеларија локалне самоуправе.
Покрајински секретаријат за спорт и омладину Извршног већа Војводине и Завод за спорт Војводине, чији је оснивач Скупштина АПВ, задужени су да припреме пројекат за обнову Летенке на Фрушкој Гори. Републичка Дирекција за имовину је донела одлуку да објекат на Летенки врати у надлежност покрајине, с тим што ће се о њему бринути Завод за спорт Војводине. Овај недовољно коришћен објекат требало би да постане спортско-рекреативни центар намењен врхунским спортистима за потребе припрема, али истовремено би га користиле и образовно-васпитне установе за организовање школа у природи, или за спортске манифестације и такмичења.

fixed-img