Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 05.06.2024

Саопштење са седнице Покрајинске владе

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајинска влада је на данашњој седници, којој је председавао потпредседник Владимир Галић, прихватила информације о реализацији неколико пројеката прекограничне сарадње које АП Војводина реализује са партнерима из региона.

Покрајински секретаријат за заштиту животне средине партнер је на прекограничном пројекту у третману отпадних вода дуж реке Тисе – „Wastewater treatment cross-border cooperation by Tisa river”, који се реализује у сарадњи са Потиским водоводом из Хоргоша и водећим партнером из Мађарске Algyő Nagyközség Önkormányzata.

Заједнички пројекат се односи на заштиту реке Тисе, смањење загађења животне средине и спречавање да отпадне воде доспеју у тло, а обухвата Алђе, Сегедин, Хоргош, Кањижу и оперативна подручја неколико водовода дуж реке Тисе у Војводини до Торок Беча. Вредност пројекта је 876.898 евра, од чега је из средстава Европске уније обезбеђено 745.364 евра, а планирано је да траје 24 месеца.

У оквиру првог позива за подношење предлога пројеката програма Интерег VI-a ИПА Мађарска – Србија 2021-2027, за финансирање су одобрени и пројекти у којима је Фонд „Европски послови“ АП Војводине пројектни партнер – „Јачање организација у заштити од пожара” – STOP FIRES, „Заједничко прилагођавање и мере ублажавања климатских промена подржавањем интегрисаног управљања водама на реци Тиси” – ADAPTisa и „Смањење загађења вода микропластиком у прекограничном подручју” – MICROPLASTICS.

Укупан буџет пројекта „Јачање организација у заштити од пожара“, чији је почетак имплементације планиран у јулу ове године, а завршетак у јуну 2026. године, износи 1,6 милиона евра.

Водећи партнер је ЈП „Војводинашуме” (Србија), а партнери су Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Сектор за ванредне ситуације (Србија), КЕФАГ приватно друштво са ограниченом одговорношћу за шумарство и дрвну индустрију Кишкуншага (Мађарска) и Фонд „Европски послови“ АП Војводине.

Донације Европске уније покривају 85 одсто износа пројеката „ADAPTisa“, чији укупан буџет износи 1,4 милиона евра, и „МИКРОПЛАСТИКА“, чији је укупни буџет  1,3 милиона евра.

Водећи партнер на пројекту „ADAPTisa“, чија је имплементација почела у мају ове године, је Факултет техничких наука Нови Сад, а партнери на пројекту су: Универзитет у Сегедину, Управа за водопривреду за подручје Доња Тиса – АТИВИЗИГ, Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине” и Фонд „Европски послови” АПВ, док је водећи партнер на пројекту „МИКРОПЛАСТИКА“, чија имплементација почиње у јулу ове године, Институт за јавно здравље Војводине, а партнери на пројекту су Завод за јавно здравље Сомбор, Универзитет, Национална јавна служба из Будимпеште (седиште Баја) и Фонд „Европски послови” АПВ.

У оквиру првог позива за подношење предлога пројеката на Интерег програму за Јадранско-јонски регион – ИПА АДРИОН 2021-2027. одобрен је за финансирање и пројекат „Унапређење модернизације, зелених иновација и транзиције МСП ка одрживости путем транснационалне сарадње, праксе и алата” – GREENSMES, чији укупан буџет износи 1,5 милиона евра, од чега се 85 одсто такође финансира из средстава Европске уније.

Водећи партнер „GREENSMES“ пројекта, који почиње са имплементацијом у јулу ове године, је Научно-технолошки парк ТЕХНОПОЛИС – Италија, а партнери на пројекту су Центар за пословни и културни развој КЕПА – Грчка, РРА Зелени Крас д.о.о. – Словенија, Агенција за рурални развој Задарске Жупаније – Хрватска, Градска развојна агенција Бања Лука – Босна и Херцеговина, Фонд „Европски послови“ АПВ – Србија, Албански развојни фонд – Албанија, Национални центар за развој иновација и предузетничког учења Скопље – Македонија, Општина Херцег Нови – Црна Гора, ТИМ-Заједно сви постижу више центар – Албанија.

fixed-img