Picture of the authorPicture of the author
/ Сремска Митровица, четвртак, 21.12.2006

Саопштење са седнице Покрајинског социјално-економског савета

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 21. децембар – На данашњој седници Покрајинскогсоцијално – економског савета прихваћен је предлог стратешког документа “Правциполитике запошљавања у АП Војводини 2006 -2008&рдqуо; који је сачинио Покрајинскискеретаријат за рад и запошљавање Извршног већа Војводине. Овај документусаглађен је са решењима “Националне стратегије запошљавања&рдqуо; републичкевладе, поред инсистирања на социјалном дијалогу, децентрализацији и другимоблицима демоктратизације и модернизације тржишта рада и радном законодавству,нуди и конкретан модел веће запаслености заснован на условима и потребама АПВојводине.
На данашњем састанку усвојен је предлог Закључака Савезасамосталних синдиката запослених у пољопривреди, индустрији дувана,водопривреди и шумарству Војводине, који ће бити упућен Републичком социјално -економском савету. Овим закључцима захтевају се промена неких решења у Законуо пољопривредном земљишту, посебно оних која се односе на лицитацију ииздавање земљишта у државној својини. По речима представника Савезасмаосталних синдиката, у Војводини од укупне површине од 1,7 милиона хектара обрадивеземље, чак 380 хиљада хектара  је упоседу друштвених газдинстава или државе.
У АП Војводини су основана још три општинскасоцијално-економска савета у Новм Саду, Бечеју и Планидишту. Прихваћена је иИницијатива Већа савеза синдиката општине Сремска Митровица у складу са којомби требало омогућити регистрацију синдикалних организација са територијеВојводине, на покрајинском нивоу. Закључци са XИИИ седнице Покрајинског социјално-економскогсавета Покрајински социјално-економски савет је на својој XИИИседници, одржаној 21.12.2006. године у просторијама ШОСО "МиланПетровић", на иницијативу Самосталног синдиката запослених упољопривреди, прехрамбеној, дуванској индустрији, водопривреди и шумарствуВојводине, а у вези питања лицитације и издавања државног земљишта сходноЗакону о пољопривредном земљишту, консензусом подржао следеће закључке: 1.            Препоручујесе свим локалним самоуправама у АП Војводини да у израду Плана и Програмаиздавања у закуп пољопривредног земљишта обавезно укључе представникесиндикалних организација. 2.            Препоручујесе свим локалним самоуправама у АП Војводини да заједно са представницимарепрезентативних синдиката у својим срединама хитно формирају радна тела којаће, паралелно са израдом Програма издавања пољопривредног земљишта у закуп,радити и на изради социјалног програма. 3. Препоручујесе да локалне самоуправе у складу са Законом о пољопривредном земљишту одубраних средстава на име закупа пољопривредног земљишта одређени проценатсредстава издвоје на име социјалног програма и збрињавања радника који ћеприменом овог Закона остати без посла. 4. Препоручујесе да се од лицитирања земљишта и издавања у закуп изузму сва предузећа којасу у процесу приватизације и да закупнину за 2007. годину за исто земљиштеодређује Министарство пољопривреде, а на основу класе земљишта и другихпараметара које одреди. Такође, подржан је предлог Извршног већа АП Војводине да сеизменама Закона предвиди право првенства закупа државног пољопривредногземљишта од стране земљорадника из локалне самоуправе у којој се то земљиштеналази.                                                                                                      СЕКРЕТАР САВЕТА                                                                                                              Мирослав Васин

fixed-img