Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 13.06.2007

Саопштење Савета за избегла, прогнана и расељена лица Извршног већа АП Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 13. јун – Савет за избегла, прогнана и расељена лица Извршног већа АП Војводине дајеследеће саопштење за јавност:

Имајући увиду потребу да се што већи број избеглих, прогнаних и расељених лица радноангажује, Савет ће иницирати и подржати формирање пољопривредних и другихзадруга, чији би оснивачи и чланови била та лица, како би се на тај начининтегрисала у друштво и створила услове за бољи живот својих породица. Притоме ће се користити позитивна искуства већ формираних задруга која су уз помоћмеђународних организација у свој рад укључила како избеглице тако и локалностановништво, а као посебно интересантан програм показао се производња ипласман здраве хране.
Савет јеразматрао и проблем изграђених станова за избеглице који више година стојенеусељени и закључио да се од републичког Комесаријата за избеглице тражисписак тих станова у Војводини, као и захтев да се ови станови дају напривремено коришћење избеглим, прогнаним и расељеним лицима у складу са постојећимпрописима.
Поводомучесталих злоупотреба избеглица у политичке сврхе, Савет је осудио деловањеСрпске радикалне странке која својим јавним наступима отежава положајповратника у Републици Хрватској, а као посебан пример истакнуто је слањесписа и дела Војислава Шешеља на бројне адресе у Републици Хрватској.
Узистицање да покрајински јавни сервис РТ Војводина недовољну пажњу посвећујеизбегличким питањима Савет је закључио да је за подизање поверења измеђуизбеглица и локалног становништва и националних мањина потребан отворендијалог, како би се створила што боља клима и поверење.
Саветће, заједно са  Фондом за пружањепомоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, на адекватан начин обележити 20.јун – Светски дан избеглица.                                                                                           Председник Савета                                                                ДрЈанко Веселиновић

fixed-img