Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 05.10.2007

Саопштење за медије поводом емисије ”48 сати свадба” на РТС1

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5.октобар – Покрајински омбудсман изражава забринутост поводом емитовања емисије«48 сати свадба», на првом каналу Радио Телевизије Србије и неодговарајућегреаговања овог јавног медијског сервиса који је у поменутој емисији отворенопромовисао насиље над женама. Покрајински омбудсман упозорава да Радио Телевизија Србије,као јавна радиодифузна организација коју плаћају грађани и грађанке Србије, имаодговорност за садржаје које емитује и тиме обликовање јавног мнења.
Са становишта Покрајинског омбудсмана, институције која сестара о заштити и унапређењу људских права сваке особе зајамчених Уставом,потврђеним и објављеним међународним уговорима о људским правима, општеприхваћенимправилима међународног права, законом и прописима Аутономне ПокрајинеВојводине, овакво емитовање је вишеструко штетно.
Насиље у породици, првенствено насиље над женама, јенајраширенији вид кршења људских права. Државне институције улажу напоре усузбијању проблема насиља у породици, а Радио Телевизија Србије и емисија «48сати свадба» не осуђују кривично дело насиља у породици, него насилничкопонашање приказују као нормално стање. Осим државних институција, невладинихорганизација и медији, нарочито они које финансирају сви грађани и грађанке,имају одговорност у борби против насиља у породици, те о насиљу над женама иу породици не треба да пишу сензационалистички уз непримерену вулгаризацијужртава насиља и поруке како су саме криве за насиље над њима.
Покрајински омбудсман подсећа на члан 194, став 1 Кривичногзаконика Републике Србије који гласи: «Ко применом насиља, претњом да ћенапасти на живот и тело, дрским или безобзирним понашањем угрожава спокојство,телесни интегритет или душевно стање члана своје породице, казниће се новчаномказном или затвором до једне године. Насиље у породици санкционисано је такођеи Породичним законом у члану 197  чиме јенаше друштво прихватило и у законе преточило обавезу борбе против насиља наџенама и у породици.
Покрајински омбудсман придружује се осуди дела јавностиповодом емитовања последње емисије у којој се промовисало насиље над женамаи скреће пажњу на то да  читава серија«48 сати свадба» пропагира родне стереотипе, саветујући девојкама да буду добреи послушне, а мужевима да буду «мужевни». У свакој емисији овог серијала сталносе обнављају стереотипи и предрасуде у погледу права и обавеза члановапородице и родних улога, а отворено се пропагира модел породичног живота који јеу потпуности супротан стандардима које као друштво уграђујемо у законе ипрописе и примењујемо у пракси.  

fixed-img