Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 25.09.2007

Саопштење жирија награде за драмско стваралаштво ”Борислав Михајловић Михиз”

Читај ми

Читај ми
AA

Жири Михизове награде, коју, почев 2005. године,додељују Фонд "Борислав Михајловић Михиз" и Српска читаоница Ириг -а под покровитељством Извршног већа АП Војводине и Министарства културе Србије- у саставу Ференц Деак, књижевник, Кокан Младеновић, редитељ и СветиславЈованов, театролог (председник жирија), донео је, на свом састанку 21.септембра 2007. године следећу одлуку: Награда за драмскостваралаштво "Борислав Михајловић Михиз" за 2007. годину, додељујесе Марији Караклајић, драмскојауторки из Београда, за досадашњи остварени опус.Образложење: Са своје три до сада објављене драме,Марија Караклајић не само да наговештава, већ и оцртава парадигму маштовитости,занатске утемељености и ерудиције у оквиру новог српског драматичарскогталаса: њен ауторски рукопис сједињује стилску избрушеност и обновљеноосећање за напетост, истраживачку авантуру постдрамске форме сабескомпромисним, али никада плакатским ангажманом. Док у драми Лажни напад – погрешна одбрана урања уиронични, а истовремено онирични дијалог са историјом као (двоструком) Причом,Марија Караклајић у Млечном зубу земљеуспева да кроз фасцинантни алегоријски калеидоскоп сагледа и историју и данашњицукао „плес смрти"; најзад, њен пост-драмско поетски комад Лице од стакла , посредством полифоније простора и симултаностивремена, води нас, преко брехтовски дистанцираних и бекетовски суморнихфрагмената урбане самоће, до поновног открића „спознаје кроз патњу".
Напомена:Награда, која се састоји од новчаног износа, уметничког предмета, свечанеповеље, а обухвата и штампање књиге изабраних драма, биће додељена на данМихизовог рођења, 17. октобра, у Иригу..
Ференц Деак                  Нови Сад 21.ИX 2007.Кокан Младеновић
Светислав Јованов                                                 БИОГРАФИЈА ДОБИТНИЦЕ  Марија Караклајићје рођена 1978. године у Крагујевцу. Дипломирала драматургију на Факултетудрамских уметности у Београду 2002. године. Као ДААД – стипендиста, завршавапостдипломске студије из драматургије на Универзитету Јохан Волфганг Гете уФранкфурту, у класи професора Ханса-Тиса Лемана.
  Од2001. године као драматург радила на представама Народног позоришта у Београду,Словеначког народног позоришта у Марибору, Битеф театра, Малог позоришта''Душко Радовић'', Центра за културну деконтаминацију. Током сезоне 2003/04ангажована као координатор Програма за развој драмског текста у оквиру пројектаНовА ДрамА Народног позоришта у Београду
  Драме:Фауссе-аттаqуе, мал парер(Лажни напад-погрешна одбрана) (2000;Народно позориште у Суботици 2003. у режији Љубослава Мајере), Млечни зуб земље (2002/03), Лице од стакла
  Драматизације:Живот? или позориште?, засновано наживоту и делу немачке сликарке Шарлоте Саломон (Народно позориште у Београду2003. у режији Гордане Лебовић), Игралудости, по текстовима Еразма Ротердамског и Игњација Лојоле (Битеф театар2005. у режији Гордане Лебовић), Мали принц по истоименом роману Антоана деСент-Егзиперија (Мало позориште ''Душко Радовић'' 2006. у режији Ање Суше).(2005).   

fixed-img