Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 28.11.2007

Сарадња између Војводине и Трнавског самоуправног краја

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад/Братислава, 28.новембар– У складу са Протоколом о сарадњи између АПВ Војводине и Трнавскогсамоуправног краја (Република Словачка), који је потписан прошле године уТрнави,  у организацији Скупштине и Извршногвећа АПВ, Трнавског самоуправног краја и Агенције САРИО одржан је Регионалнипривредни семинар за словачке извознике, који су заинтересовани са сарадњу санашим привредницима и    улагања  на војвођанско –  српско тржиште.Делегација АПВ коју је предводиоМартин Злох, потпредседник Скупштине Војводине, а у којој су били: ДраганСурдучки, покрајински секретар за енергетику и минералнине сировине, БраниславБугарски, директор ВИП Фонда, као и представници Покрајинског секретаријата запривреду и Привредне коморе Војводине, представила је привреду Војводине имогућности  за нова улагања.
На семинару је учествовало преко30 словачких привредника. Посебан интерес исказан је за осњивање предузећа уСрбији и учешће у приватизацији преосталих предузећа. Обе стране, изразиле суочекивање да ће овај, као и будући сусрети привредника, допринети повећањуробне размене између Војводине  и  Словачке.
Делегација из Војводине примио јеновопостављени амбасадор  РепубликеСрбије у Братислави са Данком Прокићем.
Током боравка у Братислави,делегација из Војводине сусрела се и са делегацијом Агенције за подрушку извозаСловачке Републике САРИО,  коју јепредводио Јурај Шумихраст, директор извозне секције. Заједнички јеоцењено  да је семинар у Трнави, накојем су представљени инвестициони потенцијали обе регије, био  веома успешан и представља  значајан корак у   сарадњи двеју земаља.Констатовано је да постоји великоинтересовање инвеститора из Словачке Републике за већим присуством навојвођанско-српском тржишту о чему сведочи чињеница да је на семинару билоприсутно више десетина  представникафирми – потенцијалних инвеститора из свих региона у Словачкој, те да су оваквепрезентације о могућностима и условима инвестирања изузетно значајне запотенцијалне инвеститоре.Са друге стране, закључено је даје ниво робне размене испод потенцијала које могу да пруже привреде двејуземаља  и да укупан износ робне разменене прати у довољној мери  пријатељске  односе између Војводине и Србије и Словачке.Процењено је да,  иако је Војводина у првих девет месеци 2007.године премашила целокупан извоз робне размене у 2006. години и оствариласуфицит од 11,4 милиона долара (извоз 22,3 милиона долара  – увоз 10,9 милиона долара), постојепотенцијали обе стране које је  могузначајно увећати.
Агенција САРИО понудила јеподршку даљем унапређењу односа Војводине са регионима из Словачке и изразиласпремност да координира актвности са словачке стране и заједно са институцијамаиз Војводине интензивира напоре на већем присуству директних инвестиција изСловачке Републике, да омогући присуство инвеститора из Војводине и Србије уРепублику Словачку, те да допринесе увећању нивоа укупне спољно- трговинскеразмене.
Мартин Злох, потпредседникСкупштине Војводине захвалио се Агенцији САРИО на досадашњој сарадњи, наангажовању и подршци, као и на напорима да се унапреде билатерални односинаших двеју земаља. Он је  изразиоспремност свих релевантних институција из Војводине да се реализују заједничкициљеви, изразивши наду да ће ускоро доћи до значајег  увећања билатералнесарадње, као и реализације неколико нових инвестиционих пројеката у Војводини.

fixed-img