Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, среда, 12.09.2007

Састанак Покрајинског секретара за привреду и министра привреде Словеније

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад/Цеље,12. септембар – Покрајински секретар за привреду Синиша Лазић разговарао је данас уЦељу са министром привреде Републике Словеније Андрејом Визјаком о унапређењупривредне сарадње између АП Војводине и Словеније. Састанак, којем јеприсуствовао и потпредседник Скупштине АП Војводине Мартин Злох, одржан је на Цељскомсајму где је у току међународна привредна манифестација »МОС 2007« на којој је  своје производе излозило и шеснаествојводјанских предузећа чији је заједнички наступ субвенционисан средствимаФонда за подршку промоцији извоза (БПФ).
Покрајински секретар за привреду Синиша Лазић је истакао циљ овогсастанка даље унапређивање сарадње између војвођанских и словеначкихпривредника, повећавање нивоа робне размене, као и потреба да се нашимпривредницима представе могућности улагања у Словенију, јер за то, како је покрајинскисекретар рекао, постоји знатно интересовање. Он је предложио да се током јесењегмеђународног сајма у Новом Саду, у октобру месецу, одржи и семинар на којем бипредставници словеначких институција и Агенције за подстицање страних улагањанашим привредницима представили могућности инвестирања у Словенију. То је такођеприлика да словеначким инвеститорима и пословним људима буду представљена војвођанскапредузећа која још увек нису приватизована и то најпре она у областипољопривреде и прехрамбене индустрије, за која код предузетника у Републици Словенијипостоји интерес.    "Желимо да подржимо све словеначке инвестиције у Војводину, али јепотребно да знамо и услове за улагања у Словенију, јер за то код наших постојиинтересовање" рекао је Синиша Лазиц. Он је додао да инвестиције из Словеније увојвођанску економију износе око 300 милиона евра, а да је обим робне разменеоко 100 милиона као и то да у размени са Словенијом имамо суфицит од око 10милиона евра. "Тајобим размене није довољан, он може да буде већи а веома је важно и то да се улагањаСловеније у Војводину повећају" нагласио је Синиша Лазић. Он је подсетио и надосадашњу традиционално добру, привредну сарадњу између АП Војводине иСловеније, на успешне наступе наших привредника на сајмовима у Цељу и ГорњојРадгони, као и на сарадњу у области туризма у оквиру које је потписан Протоколо сарадњи Туристичких организације Војводине и Словеније.   Министар привреде Словеније, Андреј Визјакрекао је како је веома задовољан што АП Војводина жели још интензивнијупривредну сарадњу са Словенијом, што се види и по овогодишњем наступу наЦељском сајму јер је ове године представљено више војвођанских предузећа негона сајму прошле године. Он је нагласио да и Словенија жели стране инвестиције,да и у том смислу Војводина може бити значајан партнер и прихватио понуду дасловеначка Агенција за подстицање страних улагања у Новом Саду представимогућности инвестирања у Словенију. "Само узајамна сарадња подстичездраве међународне економске односе" нагласио је министар Визјак.  Секретар за привреду Синиша Лазић позвао је министра Визјака да, уоквиру сарадње и унапређивања привредних активности између наше покрајине иСловеније, посети АП Војводину и Извршно веце Војводине.
  Синиша Лазић ће у петак, у оквиру представљања АП Војводине на сајму уЦељу одржати презентацију наше привреде и говорити о могућностима улагања. Покрајинскисекретар за привреду посетиће предузеће »Акрипол« из Требња, код Цеља, које желида инвестира у општину Ковачица, пивару "Лашко" и имати састанак са градоначелникомЦеља, Бојаном Шротом.
  На овогодишњем Сајму привреде у Цељу, на коме излаже око 1600 излагачаиз више од тридесет земаља, наступила сувојвођанска предузећа Витал из Врбаса,Нопал из Бачке Паланке, Траншпед, ПИП, Прогрес, МК Цомпанy, Агис Агроиндустријаи Аутопласт из Новог Сада, ИГМ Јединство из Црвенке, Житница-млин из БачкогДоброг Поља, Баг &амп; Деко из Бачког Градишта, Производња Миле Драгић изЗрењанина, Агрокула из Куле, Агрогрња из Пивница, Металкоп из Бачког Јарка и Леонардоиз Аде.   

fixed-img