Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 05.12.2006

Састанак председника ИВВ-а мр Бојана Пајтића са председницима националних савета

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5. децембар – Конститутивни састанак Покрајинскогсавета за националне мањине биће одржан у наредне две недеље – договорено јена данашњем, редовном састанку председника Извршног већа АП Војводине мрБојана Пајтића са делегацијом националних савета националних заједница, коју јепредводила координаторка националних савета Ана Маканова Томанова.
Сарадња између Покрајинске владе и националних савета изВојводине – која је до сада остваривана на редовним месечним састанцима и крозпартнерски рад о свим питањима која се односе на мањинска права – кроз радПокрајинског савета за националне мањине, биће институционализована иподигнута на виши ниво.

На данашњем састанку договорено је да се убрза рад наизради стратегије посвећене положају и правима националних мањина у Војводини,како би се сачинио модел и програмирале активности за решавање финансирањарада националних савета и суфинансирања активности из области културе,образовања, информисања и службене употребе језика и писама.
На састанку су учествовали покрајински секретар заинформације Милорад Ђурић, покрајински секретар за финансије мр Јовица Ђукић,помоћници покрајинског секретара за образовање и културу Роберт Колар иСветлана Вујовић, помоћник покрајинског секретара за прописе, управу инационалне мањине Јанош Орос и представници националних савета Мађара,Словака, Румуна, Русина, Украјинаца, Буњеваца, Хрвата и Македонаца.

Договорено је да се одрже посебни радни састанци са ресорнимпокрајинским секретарима, посвећени издавању часописа за децу на језициманационалних мањина и издаваштву, како би се, у сарадњи са националнимсаветима, утврдила системска решења. Национални савети ће заједничкиприпремити и, преко Покрајинског секретаријата за образовање и културу,упутити Министарству просвете предлог за обезбеђивање наставе матерњег језикаса елементима националне културе.
Било је речи о реализацији раније договорених акцијаза боље функционисање позоришта на језицима националних мањина, о проблемимаса коришћењем пословних просторија од стране НИУ "Хлас људу" и"Руске слово", о проблему Учитељског факултета у Вршцу, као и озахтеву да македонски језик и писмо буду у службеној употреби у општиниПанчево.

fixed-img