Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 23.11.2006

Саветовање о политици запошљавања у пољопривредној производњи

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 23. новембар – У великој сали Скупштини АП Војводине одржано је саветовање под називом «Политика запошљавања у пољопривредној производњи, преради хране и развој руралних средина«. Организатори саветовања су Покрајинска служба за запошљавање, Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова, Регионална привредна комора Нови Сад и Задружни савез Војводине. Учеснци су покушали да сагледају могућности запошљавања младих и образованих особа у пољопривредној производињи, у преради хране и развоја руралних средина. Скупу су присуствовали др Габор Лоди, потпредседник Извшног већа Војводине, Снежана Лакићевић-Стојачић, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, Слободан Теофанов,  помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, Мирослав Васин, помоћник покрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправност полова, мр Мирјана Шуљманац-Шећеров, директор Покрајинске службе за запошљавање.
Потпредседник Извршног већа Војводине др Габор Лоди истакао је да Извршно веће Војводине посебно подржава све активности за оснаживање пољопривреде, као привредне гране на којој се базира привредни план регионалног развоја АП Војводине. У последње две године, рекао је др Лоди, у пољопривреду је много улагано преко покрајинских  институција: Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајинског фонда за развој, Фонда за развој пољопривреде, Гаранцијског фонда и Дирекције за робне резерве Војводине. За развој локалних заједница са руралним карактеристикама, осим стимулативних новчаних средства, у праксу су увођена и нова технолошка решења, која су служила унапређењу пољопривредне производње. Др Лоди је као успешно, оценио лобирање код страних инвеститора за улагања у војвођанску пољопривреду, како би се покретала мала и средња предузећа, у којима запослење налазе стручни млади људи.
 Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Снежана Лакићевић-Стојачић истакла је да је значајан део активности Секретаријата био усмерен ка координацији рада свих институција које се баве решавањем проблема незапослености, посебно наглашавајући партнерски однос Извршног већа Војводине, репрезаентативних синдиката и Уније послодаваца. Нарочито успешна сарадња постигнута је са Националном службом запошљавања и њеном филијалама у Војводини, као и са Покрајинском службом за запошљавање у спровођењу мера активне политике запошљавања на територији Покрајине. Охрабрује, казала је Снежана Лакићевић-Стојачић, да је незапосленост у АП Војводини мања него прошле године. Она је оценила да запошљавање у пољопривреди представља једну од развојних шанси АП Војводине, па ће управо из тих разлога Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова у 2007. години започети реализацију пројеката који треба да стварају јединствено тржишт рада у Војводини.
Помоћник покрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин говорио је о улози локалних заједница у решавању проблема незапослености. Он је навео десет задатака, које по европском моделу треба да спроведе локална самоуправа у сарадњи са свим релевантним чиниоцима у оствривању активног модела запошљавања у Покрајини. Кампања захтева социјални дијалог, оснивање савета за запошљавање у свакој општини, да свака општина оснује свој локални фонд за решавање проблема незапослености, као и оснивање гаранцијског фонда. У наведене задатке спада и потреба да свака локална заједница има службу за израду пројеката, да оснује локалну агенцију за развој малих и средњих предузећа, да свака општина има свој план развоја, као и посебно тело за сарадњу малих и средњих предузећа са великим системима у општини. Важно је да се на нивоу општина формирају тела за израду робне марке и поспешивање извоза, у чему је битна сарадња са невладиним организацијама које на најбољи начин могу привући страни капитал.
О руралном развоју АП Војводине говорио је помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Слободан Теофанаов. Он је рурални развој дефинисао као «стварање социјалних, економских, културолошких, демографских и свих других услова за нормалан живот људске популације у једној средини». Теофанов је нагласио да је политика руралног развоја фундаментално питање за изградњу уједињене Европе, самим тим је изазов и за нашу земљу. Он је изнео и податке да је у пољопривреди у нашој земљи запослена трећина од укупног броја активног становништва, а пољопривреда учествује најмање са 20 процената у друштвеном производу. Интензивним руралним развојем постиже се решавање проблема незапослености, задржавање становништва у руралним областима, а омогућује се да се одређени регион унапреди и развија, казао је , између осталог Теофанов.

fixed-img