Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 11.12.2006

Седница Одбора за буџет и финансије

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 11. децембар – Одбор за буџет и финансијепредложио је да Скупштина Војводине донесе одлуке о оснивању Фонда закапитална улагања АП Војводине и Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаними расељеним лицима. Председник Одбора Мартин Злох истакао је да обе одлукетреба да побољшају квалитет живота грађана Војводине и да се њихов садржајодноси на наредну буџетку годину.

Представник предлагача, покрајински секретар за финансије мрЈовица Дјукић је објаснио да се правни основ за оснивање Фонда за капиталнаулагања налази у Статуту Војводине, а разлози за његово оснивање су, премапроцени Покрајинске владе, у потреби што ефикасније реализације уставне обавезеВојводине. Став Извршног већа је да се уставна обавеза о капиталним улагањиманајбоље може реализовати преко посебног правног лица – кроз Фонд за капиталнаулагања.  Извори средстава Фонда супревасходно средства из буџета и, према првим проценама, износиће најмање 18милијарди динара.
   Одлуку о оснивању Фонда за пружање помоћи избеглим,прогнаним и расељеним лицима пред скупштинским Одбором образложио је др ЈанкоВеселиновић, помоћник покрајинског секретара за науку и технолошки развој ипредседник Савета за избегла, прогнана и расељена лица. Он је навео да уВојводини борави 142 хиљаде ових лица у различитим правном статусу, али исличној социјалној ситуацији, о којима – уз равноправно третирање поступкањихове интеграције и репатријације – треба водити систематску бригу.Одбор за финансије и буџет, на предлог посланика ГоранаВасића, упутио је Извршном већу Војводине предлог да пред републичким органимапокрене иницијативу за "демонтажу" Закона о средствима у својиниРепублике Србије као и низа других закона који се тичу имовине, с обзиром данови Устав Србије, под појмом јавна својина, познаје државну, покрајинску исвојину локалне самоуправе. Такође, предложено је да се Извршно веће изјасни омогућности формирања посебне развојне институције, као што је развојна банка,која може помоћи приликом аплицирања код предприступних фондова Европскеуније.

fixed-img