Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 10.10.2024

Секретар Баста отворио 63. Међународну бициклистичку трку „Трка кроз Србију“

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста отворио је вечерас у Сомбору 63. издање Међународне бициклистичке трке под називом „Трка кроз Србију“.

„Поносни смо што ова трка, која представља званично светско такмичење у друмском бициклизму, креће баш из Сомбора, града за који се слободно може рећи да је град бицикала. Уверен сам да ћете, поред спортског изазова који ова трка носи, имати прилике да уживате и у лепотама наше земље и гостољубивости нашег народа“, изјавио је секретар Баста.

Учесници овог такмичења имаће прилику да у три етапе прођу кроз Нови Сад, Зрењанин и Пожаревац.

Према речима секретара Басте, Покрајинска влада даје велику подршку бициклизму јер, поред спортског карактера, бициклизам промовише и све аспекте здравог стила живота.

„Наша жеља је да Србија и Војводина буду високо позициониране на мапи светског бициклизма, а све већи број учесника из иностранства, како у овој трци тако и у осталим бициклистичким тркама које подржавамо, то и потврђује“, рекао је секретар захваливши организаторима на промоцији бициклистичког спорта и пожелевши такмичарима добар пласман.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић изразио је задовољство тиме што је управо Сомбор полазна тачка „Трке кроз Србију“— град богате културе, традиције, архитектуре, али и град спорта, који има више од 100 спортских клубова.

Овом приликом, бициклистима је успешну трку и добре резултате пожелео  председник Бициклистичког савеза Србије Душан Гојић, захваливши секретару Басти, Покрајинској влади и Граду Сомбору на подршци.

На свечаном отварању “Трке кроз Србију” такмичаре је поздравио и председник Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља.

У трци учествују возачи из 21 земље, подељени у 17 екипа, међу којима је и неколико националних тимова. Трка кроз Србију подељена је у три етапe у укупној дужини од око 500 км у периоду од 11. до 13. октобра. Бициклисти ће 150 километара уводне деонице возити преко Кљајићева и Телечке ка Бачкој Тополи, Кули и Новом Саду. Циљ друге етапе ће бити у Зрењанину, а завршне треће у Пожаревцу.

„Трка кроз Србију“ промовише бициклистички спорт, регионалну, европску и светску спортску сарадњу. Доприноси ширењу афирмативне слике Србије у свету и омогућава представљање природних лепота и туристичких потенцијала и дестинација Србије.

Реч је о спортској манифестацији са једном од најдужих традиција у нашој земљи и региону. Идејни творац трке је новинар Александар Бугарски, а прва трка је стартовала 22. маја 1939. године. Покровитељ трке тада је био краљ Петар II Карађорђевић, а први пехар је био од чистог злата.

fixed-img