Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 05.06.2024

Секретар Иванишевић потписао протокол о сарадњи са Удружењем „Ромски бизнис клуб“

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић је потписао  данас у Покрајинској влади протокол о сарадњи са Удружењем „Ромски бизнис клуб“ из Лаћарка, са циљем пружања подршке у промоцији ромског предузетништва путем промовисања ромских предузетника из АП Војводине и Србије.

Иванишевић је протокол потписао са заступником Удружења Зудијом Хопићем у циљу реализације заједничких активности, пре свега, у промоцији ромског предузетништва у области привреде и пољопривреде у оквиру реализације заједничког пројекта ─ Каравана ромског предузетништва.

Караван ће бити одржан на подручју четири јединице локалне самоуправе, и то у периоду од јуна до септембра 2024. године.Пројекат има за циљ унапређење дијалога између релевантних институција и ромских предузетника, регионалне сарадње и умрежавање предузетника.

Покрајински секретар за привреду и туризам је истакао да  овај протокол представља наставак одличне сарадње са циљем промоције предузетништва као доброг начина да се уклоне предрасуде.

„Оно што је радио Секретаријат у претходном периоду има за циљ уклањање прерасуде, те помоћ људима који желе да буду предузетници, без обзира на пол или националну припадност, како би остварили свој сан. До сада смо помогли преко 1.500 субјеката који се баве предузетништвом на територији АП Војводине, те подржали преко 1.000 објеката туристичке инфраструктуре. Потписивањем овог споразума желимо да истакнемо добре примере у заједници, а посебно у ромској, како би то биле идеје водиље“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да је данас реч о посебном концепту у предузетништву, које је представљено  на сајамским манифестацијама на којима учествује Секретаријат са  посебним тематским целинама посвећеним ромском предузетништву. Ресорни секретар је нагласио да ће се та пракса наставити и у наредном периоду како у земљи, тако и у региону.

„Идеја је да се  Караван одржи у четири града, а почетком следеће године направићемо и регионалну конференцију о ромском предузетништву за читав регион, где би представили планове за представљање ромске културе и гастрономије, те на тај начин Ромима помогли у очувању њихове традиције“, истакао је Иванишевић.

Сарадња Секретаријата и Удружења је усмерена на промоцију ромског предузетништва,  а сам Протокол о сарадњи, како је истакао заступник Удружења “Ромски бизнис клуб” Зудија Хопић, представља кључни корак ка унапређењу положаја ромских предузетника и целе ромске заједнице у Војводини и Србији.

„Програми који су планирани створиће услове за развој предузетништва код Рома и Ромкиња, а уједно смањити сиромаштво у ромској заједници“, рекао је Хопић и додао да су покретачи заједнице управо предузетници који настоје да унапреде квалитет живота ове теже запошљиве категорије становништва.

Невладина организација “Иницијатива за развој ромског предузетништва РЕДИ Србија”, као део међународне мреже невладиних организација, усмерених на економско оснаживање ромске заједнице путем пружања подршке ромском предузетништву, иницирала је оснивање Клуба у Србији, заступајући интересе ромских предузетника са циљем стварања повољније пословне климе за развој ромског предузетниства и његову формализацију.

Ромски бизнис клуб који окупља преко хиљаду чланова, предузетника и оних који би тек требало да буду регистровани, утиче на повећање конкуретности и омогућава лакше остваривање економских циљева у Ромској националној заједници.

fixed-img