Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић уручио је данас сертификате произвођачима јаких алкохолних пића након завршетка пројекта „Сертификација произвођача јаких алкохолних пића у циљу извоза производа и надзора произвођача јаких алкохолних пића у АП Војводини“.
Додела је одржана у просторијама Туристичко-информативног центра Војводине, у организацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, у сарадњи са Друштвом за сертификацију система менаџмента ДОО Панцерт Нови Сад.
Догађају је присуствовао и директор ДОО Панцерт Нови Сад Милош Родић.
Пројекат сертификације покренут је са циљем да се омогући безбедна производња ракије и других јаких алкохолних пића у складу са HACCP принципима, како би производи били здравствено исправни, безбедни за потрошаче и конкурентни на домаћем и иностраном тржишту.
Сертификација представља потврду да произвођачи раде у складу са прописаним стандардима безбедности хране.
Иванишевић је истакао да је она од изузетног значаја за мале и средње произвођаче, јер им доноси већу препознатљивост, поверење потрошача и омогућава пласман у трговинским ланцима, на сајмовима и у туристичкој понуди.
„Када кажем да је Србија сигурна земља, онда то подразумева и да су производи који се у њој производе и конзумирају сигурни. Ова акција управо има за циљ да се традиционално српско пиће – ракија – стандардизује. Ово је друга година како спроводимо овај пројекат, који ћемо наставити и у наредном периоду“, рекао је Иванишевић, најавивши и Сајам ракије у априлу у Новом Саду.
Он је додао да стандарди подразумевају периодичну проверу, попут ознаке „Најбоље из Војводине“, која пролази контролу сваке године а на сваке три године обнову стандарда. На тај начин се, како Иванишевић истиче, обезбеђује стална контрола квалитета и сигурност за потрошаче. Он је указао да географско порекло доприноси доноси додатну вредност и доприноси брендирању региона, те да Војводина која је богата воћем има потенцијал да своје ракије заштити и и тиме их позиционира на вишем тржишном нивоу.
Према речима директор ДОО Панцерт Милоша Родића, услови за сертификацију подразумевају регистровану производњу, усклађеност објеката и опреме са хигијенским стандардима и примену HACCP плана, што обезбеђује пуну следљивост и контролу у свим фазама производње. Сертификат је доказ квалитета и често представља први услов за извоз.
Родић је нагласио да ракија од воћа има статус традиционалног производа са дефинисаним параметрима квалитета, док се за ликере и остала пића примењују општи прописи, те да су, захваљујући подршци Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, трошкови сертификације у потпуности субвенционисани.







