Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 23.05.2024

Секретар Маркоски отворио Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Бранко Маркоски отворио је данас манифестацију Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице, која је одржана на Римским шанчевима у организацији Института за ратарство и повртарство.

Том приликом секретар Маркоски је истакао да је Институт место које гарантује будућност наше земље када је прехрамбена индустрија у питању.

„Институт за ратарство и повртарство има јак научни тим од 95 истраживача, а њих 79 су доктори наука, што је гаранција квалитета свега што је понуђено – семена, технологија, образовања и услуга. Током 86 година постојања, оплемењивачи Института створили су преко 2000 сорти и хибрида, од чега је више од 1000 регистровано и гаји се и у иностранству у преко 30 земаља“, рекао је проф. др Маркоски и додао да истраживања сорти и хибрида семена играју кључну улогу у осигурању одрживости производње хране у будућности.

„Развој нових сорти и хибрида семена омогућава побољшање приноса, отпорности на болести и штеточине, као и прилагођавање променљивим климатским условима. Ово је кључно у ситуацијама попут криза у снабдевању храном, када се традиционални извори и путеви хране могу дестабилизовати“, изјавио је секретар и додао да је кључна подршка научним истраживањима и технолошком напретку у овој области како би се осигурали поуздани извори хране, као и одрживе праксе у пољопривреди – сржи здравог живота.

Обратила се и председница Управног одбора проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

„Важно је што су пољопривредници данас ту, да са научницима размене искуства о стању на њиховим њивама, и добију савете из струке који ће им олакшати рад. Надам се да ћемо и даље, као и до сада, бити тим који побеђује“, поручила је она.

На манифестацији се присутнима обратио и директор Института за ратарство и повртарство проф. др Јегор Миладиновић, који је истакао да су ове биљне врсте неопходне у исхрани људи и животиња, али истовремено и у очувању плодности земљишта, због чега су важни правилан узгој, заштита и иновације у производњи.

Традиционално, ова манифестација је прилика за упознавање пољопривредних произвођача са сортиментом бренда НС семе, обилазак огледних поља стрних жита, крмног биља и уљане репице и добијање стручних савета о технологији гајења који ће бити примењени на њивама.

fixed-img