Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 26.03.2024

Секретар Софић примио делегацију Пожешко-славонске жупаније из Хрватске

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић примио је данас у Покрајинској влади заменика жупанице Пожешко-славонске жупаније Николу Ивановића, представницу стручне службе Већа српске националне мањине Тајану Ковачевић Ковачић и пароха пакрачког Игора Карановића, а састанку је присуствовао и директор Фонда за избeгла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац.

На састанку је било речи о помоћи Покрајинске владе општинама у којима живи српско становништво у Пожешко-славонској жупанији у Хрватској, као и пројектима у области културе и образовања значајним за општине Пакрац и Липик, који су културни, верски, просветни и друштвени центри.

Како је речено, циљ састанка је информисање о инфраструктурним и капиталним пројектима, а један од таквих је обнова Цркве Светог Николаја у Доњем Чаглићу која је изграђена крајем 18. века, а чији је кров тешко оштећен у олујном невремену прошле године, те су богослужења онемогућена.

Секретар Софић је овом приликом рекао да се за обнову овог значајног православног храма, који окупља вернике из неколико околних места, могу обезбедити средства путем конкурса Фонда за избeгла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, чијим је радом створен правни основ за помоћ српском становништву у региону.

Заменик жупанице Никола Ивановић упознао је секретара Софића са положајем српског народа и радом српских институција и удружења у општини Пакрац, као и са могућностима за даљу сарадњу. Он је истакао да је најплодотворнија сарадња у области културе, и да су потребни мањи културни садржаји и дечје представе, који ће омогућити да се најмлађи упознају са националном баштином, традицијом, културом и историјом.

„У протеклих годину дана урађено је много у Епархији пакрачко-славонској, пре свега путем конкурса Фонда за избeгла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, а сарадња је остварена и позивом за учешће СКД ‘Просвјет’ из Пакраца на Сајму завичаја, који је одржан у фебруару“, навео је Ивановић.

Тајана Ковачевић Ковачић представила је пројекат „Програм плус“, чија је реализација почела пре десет дана, а подразумева укључивање деце у разне секције и креативне радионице, као и активности у оквиру пројекта „Српска кућа“ у Пакрацу.

fixed-img