Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 04.12.2007

Семинар за менторе у оквиру пројекта ”Инклузија Рома у средњим школама у Војводини

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,4. децембар – Покрајински секретаријат за образовање и културу организовао једводневни семинар за обуку наставника – ментора који ће радити са ученицима -стипендистима у оквиру пројекта «Инклузија Рома у средњим школама у АПВојводини«. Пројекат се реализује уз финасијску подршку Покрајинскогсекретраијата за образовање и културу и Фонда за образовање Рома, а партнерису Савет за интеграцију Рома у Војвдини и Удружење ромских студената у Новом Саду.Циљ семинара је едукацијанаставника у менторском раду, сензибилисање за рад са ученицима ромскенационалности и оснаживање школске средине за пружење оптималне и квалитетенеподршке сваком ученику стипендисти.
На семинару учествује 98наставника и директора из 78 средњих школа из Војводине, чланови тима замониторинг и евалуацију, представници Покрајинског секретаријата за образовањеи културу, Канцеларије за инклузију Рома, Центра за права мањина, као ипредставници Ромског едукативног центра из Ниша и Дечјег ромског центра изБеограда.Према речима покрајинскогсекретара Золтана Јегеша, пројекат “Инклузија Рома у средњим школама уВојводини&рдqуо;, један је од најзначајнијих пројеката у Србији, како по обухвату,тако и по финасијским средствима која су издвојена за његову реализацију.
– Посебно је значајно што се у релизацију овогпројекта укључио велики број средњих школа. Војводина предњачи по схватањуда се проблеми ромске националне заједнице у нашој земљи дугорочно могу решитиједино образовањем, сва остала решење су само тренутно “гашење ватре&рдqуо; -рекао је Јегеш. – Овај пројекат нема социјални, већ еукативни карактер, и циљнам је да помажући добрим ученицима ромске националне мањине да наставе даљешколовање, помогнемо ромској популацији да изнедри своју интелектуалну елиту.Према речима помоћникапокрајинског секретара за образовање и културу Данице Стефановић, подаци одеци ромске националности која су уписала први разред основне школа и деци којасу уписала осми разред, поражавајући су.
– Више од 66 одсто деце ромске националности,током осмогодишњег школовања напусти школу. Малиброј њих крене у средњу школу, а касније још мање упише високе школе ифакултете – рекла је Даница Стефановић изразивши наду да ће пројекат који сепокренуо Секретаријат допринети да што већи број деце ромске националностизаврши започето школовање.

fixed-img