Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 22.11.2007

Синиша Лазић отворио научни скуп ” Европска недеља квалитета”

Читај ми

Читај ми
AA

НовиСад, 22. новембар – У оквиру обележавања Међународне недеље квалитета на Факултетутехничких наука у Новом Саду одржан је научни скуп: “Европска недељаквалитета&рдqуо;, који је посвећен унапређењу развоја квалитета у земљама утранзицији. Скуп је отворио покрајински секретар за привреду Синиша Лазић, којије организаторе скупа и експерте из ове области упознао са програмимапривредног развоја АП Војводине, који имају за циљ увођење стандардаквалитета и промовисање заштите интелектуалне својине.
Секретар Лазић је рекао да је Извршно већеАП Војводине преко Програма привредног развоја АП Војводине увело мере за стандардизацијуи квалитет војвођанских производа, јер политика квалитета производа не лежисамо у њиховом  европском стандарду, већу нама самима, који се морамо прилагодити новим правилима тржишта. Синиша Лазићје подсетио да је  до садастандардизовано 400 малих и средњих предузећа у Војводини,а да је у плану ипрограму рада Извршног већа АП Војводине предвиђеном до 2009. године убуџету  издвојено  два милиона евра за ове намене.Усвајањемновог Устава Републике Србије, Војводина је добила већи буџет и већуодговорност, чиме ће да подстиче развој привреде, отварање нових производнихкапацитета и индустријских погона, као и побољшање  инфраструктуре.Секретар Лазић на крају је рекао да је ангажовањем нових  финансијских институција Извршног већа АПВојводине омогућено  да се кроз отварањенових  научно- технолошких процеса  запосли 20.000 људи на сталним раднимместима, а праву слику подизања  свестио увођењи европских стандарда показује и лиценца, коју додељује Секретаријатза привреду “Најбоље из Војводине&рдqуо;, који су до сада добиле бројне војвођанскеинституције.
Декан ФТН-а у Новом Саду проф. Др ИлијаЋосић је изјавио да је у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за науку итехнолошки развој до сада отворено 32 нова предузећа, а да сам факултет ради на29 међународна истраживачка пројекта. Више од 100 предузећа је добило стандардеквалитета, едуковано је преко 40.000 људи у овој области, а сам Факултеттехничких наука нашао се у врху европско признатих техничких факултетазахваљујући бројним Међународним пројектима за које смо добили акредитацију.

fixed-img