Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 05.06.2007

Снимање филма ”Свети Георгије убива аждаху” започеће у Војводини

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5. јун – Председник Извршногвећа АП Војводине мр Бојан Пајтић био је домаћин сценаристи и копродуцентуфилма «Свети Георгије убива аждаху» – Душану Ковачевићу и Лази Ристовском. Билоје речи о снимању, како је речено, најзначајнијег културног и националногпројекта у последњих петнаест година, вредног преко четири милиона евра.Планирано је да прва клапа “падне&рдqуо; на снимању у Војводини. Филмски сценариозаснован је на драми Душана Ковачевића из 1982. године – то је темат овојевању Србије у Првом светском рату и преплитању ратних збивања сасудбином малог човека.Гости су предложили Војвођанскојвлади да подржи снимање филма, као партнер са владама Републике Србије и Републике Српске. Две владе су већиздвојиле значајна средства, а истакнуто је да би филмски пројекат могаозначајно допринети промоцији филмске уметности у Војводини. Филм у копродукцијиРепублике Србије и Републике Српске представљен је као пројекат од националногинтереса, јер је то први филм, после дугог времена, у коме се реконструишуоколности и судбине из времена Првог светског рата.
Срђан Драгојевић биће режисерфилма “Свети Георгије убива аждаху&рдqуо;, а играју глумци Бора Тодоровић, МираБањац, Лазар Ристовски, Драган Николиц, Милена Дравић. Снимање ће почети уДелиблатској пешцари, где се – поред пута Ковин – Бела Црква – гради великоетно село са 28 објеката (куће, кафана…). Филмски пројекат ће јавности битипредстављен сутра, у 13 сати, на конференцији за новинаре, у филмском селу уДелиблатској пешчари.
Председник Извршног већа мр Бојан Пајтић је изразиозадовољство што ће снимање филма „Свети Георгије убива аждаху“, започети уВојводини, где ће се реализовати 90 одсто снимања. Приоритети Покрајинскевладе су вредни пројекти, који ће војвођанима донети квалитет, унапредитињихов стандард и имати подстицајну улогу за њихов начин живота. Према речимамр Пајтића, филмско село ће банатски крај учинити атрактивнијим за туристе, апокрајинска администрација подржава сваки вид напретка Војводине.

fixed-img