Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 23.02.2023

Софић и Бартек: Интензивирати сарадњу између словенских народа

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић састао се данас у Покрајинској влади са потпредседником Тренчинског региона у Републици Словачкој Михалом Бартеком, са којим је разговорао о могућностима за интензивирање сарадње двеју регија.

Саговорници су се сагласили да постоји простор за јачање сарадње у областима културе, образовања, размене студената и ученика, те информационих технологија и примене савремених система дигитализације у пољопривреди с обзиром на то да је Тренчински округ попут Војводине аграрно развијена регија.

Како је на састанку договорено, први корак у том правцу било би потписивање Споразума о сарадњи између двеју регија којим би се дефинисале сродне области, а словачка стрaна упутила је позив делагацији АП Војводине да у наредном периоду посети Тренчински регион, где би потисивање било реализовано.

Такође је предложено да се у циљу очувања традиције и културе добрих односа двају словенских народа у наредном периоду организује размена средњошколаца у виду вишедневних екскурзија, а трошкове финансирања би, како је наглашено, сносио Тренчински управни округ.

Током састанка је оцењено да су односи Републике Словачке и Републике Србије веома добри, са интензивним и континуираним политички дијалогом на свим нивоима.

Бартек је нагласио да ће Словачка наставити да спроводи политику поштовања принципа међународног права, нормализације односа између Приштине и Београда, те очувања територијалног интегритета Србије.

Састанку су присуствовали и члан Градског већа Тренчина Михал Мошко, шефица Одсека за међурегионалну сарадњу у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарaдњу и локалну самоуправу Наташа Недељковић и саветник за међурегионалну сарaдњу Митар Васиљевић.

 

fixed-img