Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 12.03.2024

Софић и Хајбин: Унапредити сарадњу АП Војводине и кинеске провинције Шандонг

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић примио је данас у Покрајинској влади делегацију кинеске провинције Шандонг, предвођену замеником генералног директора Канцеларије за спољне послове Лин Хајбином.

Саговорници су се сагласили да су односи Србије и НР Кине на изузетно високом нивоу, те да постоји велико међусобно поверење и узајамна подршка у свим кључним питањима, укључујући и територијални интегритет Републике Србије.

На састанку се разговарало о могућностима за интензивирање сарадње двеју покрајина у областима ИТ индустрије, пољопривреде и обновљивих извора енергије, као и о повезивању универзитета, научних института и научно-технолошких паркова.

Хајбин је истакао да је кинеска страна посебно заинтересована за тешњу сарадњу путем локалних нивоа власти и институција.

Како је речено, први корак у томе могло би бити креирање акционог плана са јасно утврђеним областима од заједничког интереса.

Кинеска страна упутила је позив Покрајинској влади за учешће на Конгресу локалних лидера који ће бити одржан у провинцији Шандонг у октобру ове године, а договорена је и посета кинеске делегације Пољопривредном сајму у Новом Саду током маја.

Делегација провинције Шандонг у наставку посете АП Војводини састаће се и са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем, а обићи ће и Институт „Биосенс“ и Научно-технолошки парк.

Данашњем састанку су присуствовали и помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић, директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић и директор Научног института за прехрамбене технологије Љубиша Шарић.

fixed-img