Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 27.12.2022

Софић: Шест милиона динара за санацију објеката разорених у земљотресу у општини Берковићи у Републици Српској

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић  и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац уручили су данас уговоре о донацији вредној шест милиона динара представницима општине Берковићи у Републици Српској, за обнову и изградњу објеката разорених у неколико земљотреса који су погодили ту општину током априла 2022. године.

Донација подразумева набавку грађевинског материјала – цемента, креча, црепа, термо-блокова, преградних блокова и грађевинског гвожђа, а материјал ће, према речима секретара Софића, бити допремљен у Берковиће током јануара.

„Идеја Владе Србије и Покрајинске владе у протеклих неколико година јесте да допремо до сваке општине у региону у којој живи српско станoвништво и пружимо подршку тамо где је она потребна, као што је то сада случај са Берковићима“,  поручио је Софић.

У овој донацији учествује и Републичка управа цивилне заштите Републике Српске, која ће организовати послове увоза материјала и регулисати питање царина, укључујући трошкове превоза и царињења у висини од 1,5 милиона динара.

Део донираног грађевинског материјала биће искоришћен за заршетак изградње друштвеног дома са капелом у Берковићима. Како је на састанку оцењено, ово је један од најзначајнијих пројеката у поступку обнове и изградње јавних објеката на подручју те херцеговачке општине.

Уговоре о донацији са директором Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александром Ђедовцем потписали су вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић и начелник Општине Берковићи Ненад Абрамовић.

Састанку је присуствовала помоћница покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Јелена Добровић Бојановић.

fixed-img