Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 15.11.2007

Стање мучно, злостваљања нема

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,15. новембар – Поводом извештаја организације МДРИ (Ментал Дисабилиту РигхтсИнтернатионал) „Мучење као лечење: Сегрегација и злоупотреба деце и одраслихса посебним потребама у Србији&рдqуо; подсећамо јавност да је Покрајински омбудсмантоком 2005. године посетио институције социјалне заштите које се налазе натериторији АП Војводине и чији је оснивач Скупштина АПВ, а у које спадају и Домза децу „Колевка&рдqуо; у Суботици и Дом за децу и омладину ометену у развоју уВетернику.С обзиром да су и ове институцијебиле предмет интересовања / извештаја ове међународне организације Покрајинскиомбудсман саопштава да је након посете овим институцијама сачињен извештај остању у овим институцијама, који чини посебан део извештаја Покрајинскогомбудсмана за 2005. годину, а који је био и предмет разматрања свих надлежнихскупштинских одбора АПВ и саме Скупштине АПВ.
Овом приликом посебно напомињемода извештај садржи детаљне податке о затеченом стању у том периоду, као ирелевантне препоруке.
Слажемо се са наводима из медијада су у појединим деловима ових институција материјални услови незадовољавајући:да су собе премале за број људи смештених у њима, да су смештајни капацитетинеадекватни, да су хигијенски услови испод границе издржљивог и хуманог, алида особље пружа максимум у складу са нормативима који постоје у тиминституцијама и расположивим средствима за те намене.
Оно што је у медијским наводиманеприхватљиво је тврдња да се ради о мучењу или злостављању штићеника овихинституција. Истичемо да је особље ових институција било изузетно мотивисаноза рад и обављало га професионално, упркос изузетно тешким условима за рад иниским платама. Што се злостављања и мучења штићеника тиче, истичемо датакве појаве или понашање нисмо уочили. Уочена су два конкретна случајавезивања штићеника (један у „Ветернику&рдqуо;, а други у „Колевци&рдqуо;), а на конретнопитање добили смо одговор да је то из медицинских оправданих и безбедноснихразлога како би се избегло првенствено самоповређивање штићеника иповређивање других.

fixed-img