Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 20.10.2006

Свака вест је еколошка вест

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 19. октобар – На конференцији за новинаре у Извршном већу Војводине, најављено је одржавање Еколошког радног викенда, у оквиру кога ће бити одржана оснивачка скупштина удружења новинара специјализованих за еколошке теме, а биће разматран и предлог Еколошког кодекса за невладине организације. У организацији Шведске хуманитарне организације "Индивидуална помоћ", Еко-викенд ће бити одржан наредног викенда на Вршачким планинамаНа конференцији за новинаре говорили су в.д. директорка покрајинског Фонда за развој непрофитног сектора Ана Сегедински, координатор шведске хуманитарне организације Светлана Радојчић – Павловић, новинарка "Грађанског листа" Маја Павлица. О подршци пројекту говорили су покрајински секретари – за информације Милорад Ђурић, и за заштиту животне средине и одрживи развој проф. др Золтан Ђармати. Ана Сегедински је истакла да је Фонд за развој непрофитног сектора препознао значај подизања еколошке свести међу грађанима, подржавајући пројекте невладиног сектора у овој области, као што су били еко-камп за младе новинаре на Фрушкој гори и еко-караван, реализован у септембру ове године. Она је рекла да се наредни новинарски еко-викенд одржава под мотом: Свака вест је еколошка вест. Шведска хуманитарна организација "Индивидуална помоћ" више година спроводи програме заштите животне средине и предстојећи камп ће бити пети по реду, објаснила је Светлана Радојчић – Павловић. 
Милорад Ђурић је објаснио разлоге због којих Покрајински секретаријат за информације подржава камп, указавши најпре на значај развијања еколошке свести о животном окружењу, а затим на потребу све веће специјализације новинара за различите области. Ђурић се заложио да се новинари, који прате еколошке теме, перманентно обучавају и едукују, оценивши да је стварање удружења које ће их окупити прави начин да се обезбеди квалитетно информисање јавности о овим темама.
– Заштита животне средине је сложен систем у коме сви треба да учествују – нагласио је покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој проф. др Золтан Ђармати. – Секретаријат је до сада остваривао веома плодну сарадњу са многим невладиним организацијама, што ће бити случај и са удружењем еко-новинара. Праве информације веома су важне и зато новинари могу пуно да допринесу истинитом информисању.
У име будућег удружења, о циљевима еко-викенда, који ће поред новинара из Војводине и Србије, окупити и стручњаке и госте, говорила је новинарка Маја Павлица.

fixed-img