Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 18.12.2006

Свечано обележена трогодишњица рада Гаранцијског фонда АПВ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 18. децембар – У просторијама Привредне комореВојводине у Мастер центру Новосадског сајма Гаранцијски фонд АП Војводинеобележио је трогодишњицу рада. Гостима и партнерима Гаранцијског фондаобратили су се директор Фонда Горан Васић, покрајински секретар за привредуСиниша Лазић и потпредседник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши.
Гаранцијски фонд који су основали покрајинска Скупштина иИзвршно веће Војводине са циљем да олакша и унапреди положај малих и средњихпредузећа, пољопривредника и фармера, привредника и свих оних који покрећу илиунапређују свој посао, обезбеђивањем финансијске подршке пројектима, посебно уобласти пољопривреде, прехрамбене индустрије и извозно оријетисанепроизводње. Заједно са другим покрајинским фондовима Гаранцијски фонд успео једа обезбеди средства за обнову пољопривредне механизације, тако да је токомтрогодишњег рада подржана набавка 300 трактора.

Без рада и гаранција Фонда који тренутно располаже активом уизносу од 8,2 милиона евра, наше тржиште финансијских услуга било је недовољноефикасно и еластично у подршци малим предузећима и фармерима који упркосуспешном пословању и квалитетним развојним плановима нису били у стању даобезбеде неопходне банкарске гаранције. Гаранцијски фонд послује као непрофитнаинституција, а финансира се из покрајинског буџета и делом из средстава којасу обезбеђена процесом приватизације.  Посебно је важна улога Гаранцијског фонда у обезбеђивањуквалитетног МПК ђубрива чија је набавка и лош квалитет довео до великихпроблема у нашој пољопривредној производњи. Од наредне године Гаранцијскифонд сарађиваће и са произвођачима минералних ђубрива како би био обезбеђеннајбољи могући квалитет за све домаће купце. У досадашња два конкурса за овунамену издато је 24 гаранције, а путем кредита обезбеђено је више од 11 хиљадатона ђубрива. Укупно Гранцијски фонд закључио је више од 290 гаранцијскихуговора.
У наредном периоду према речима директора Фонда ГоранаВасића биће успостављена сарадња са регионалним фондовима у земљама ирегијама ЕУ, најпре у Италији у регији Фриули-Венеција-чулија, где фондови сајавним капиталом такође имају развојну и непрофитну функцију, која помажестратешке привредне процесе. Сарадњом са иностраним фондовима биће обезбеђенои лакше усвајање интернационалних стандарда, прихваћених међународнимспоразумима Базел И и Базел ИИ, као и прикључивање асоцијацији гаранцијскихфондова земаља југоисточне Европе и Средоземља. У даљем развоју Гаранцијскифонд би требало да као развојна банка по узору на сличне институције у ЕУ, јошвише и директније допринесе развоју наше економије, и стварању повољне истабилне финансијске структуре за дугорочну подршку развојим пројектима.

fixed-img