Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 18.05.2007

Свечано отворено заседање Европског парламента младих

Читај ми

Читај ми
AA

  Нови Сад,18. мај -У Скупштини АП Војводине данас је свечано отворено заседање Европскогпарламента младих, у коме су се окупили млади из неколико земаља Европе ирегиона Југоисточне Европе. Рад Европског парламента младих трајаће од 18 до 20.мајаа његови учесници требада кроз симулацију рада европског парламента прошире своја знања о Европскојунији, њеним институцијама, као и о демократском друштву и његовим темлејним вредностима.Млади учесници ове манифестације, који долазе не само из земаља чланица ЕУ већи из оних које још немају такав статус, или је у току процедура придруживања, учествоваћеу симулацији рада најзначајније европске институције и учити о решавању виталнихдруштвених проблема кроз процес презентовања, преговарања и решавања некиход важних питања из живота европских држава, какав је процес приближавања и придруживањаЕУ. Током заседање ђаци, чланови Европског парламента младих, у оквиру раднихгрупа, бавиће се реализацијом припремних процедура и закључивања Уговора о проширивањуЕУ, односно стицањем статуса земље пуноправног члана заједнице.        Заседање Европског парламена младих окупилоје многобројне госте и званице из ЕУ и земаља нашег региона. Поредпотпредседника Скупштине АП Војводине Шандора Егерешија, који се у име домаћина,војвођанске Скупштине, обратио многобројим учесницима, скуп је на отварању поздравиои председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић, који је рекао:

 "Ваше екселенције, драги европскипријатељи, поштоване девојке и младићи, уважени чланови Европског парламентамладих,  
 Овог викенда ћете поново учити да је Европаслобода, мир и толеранција, права човека и грађанина. Кроз игру ћете схватитида се са европским принципима не може играти. Кроз симулацију чете научити дасе ништа не може симулирати – ни слобода, ни демократија, ни развој. Ни Вашеправо да будете Европљани.   
  Борите се за то право. Играјте се али недозволите никоме да се игра Вашом судбином и Вашом европском будућношћу. Да бисте разумели Европу морате је доживети. Дружењем, путовањем, усвајањем њенихпринципа и вредности. На нама политичарима је да Вам отворимо европска врата,широм и заувек. Али немојте одрастати у заблуди: Ваш живот је у Вашим рукама.Ако, као сви младићи девојке, хоћете све и хоћете одмах – учините онда све и учинитето одмах. Образујте се, изградите критеријуме и вредности, стварајте свет повашој мери.    
  Данашњи скуп створен је иницијативомнајугледнијих политичких и образовних институција, а одиграва се у Војводини -покрајини Републике Србије, регији Европе и делу еврорегиона ДКМТ. Војводина јеи створена од Европе, настала је тако што су је населили Европљани са свих страна.И постојаће све док ту чињеницу њени грађани буду уважавали и ту традицијунеговали. Војводина је право место за све европске иницијативе. Војводина јерођена као европска иницијатива.  
  Драги наши европски парламентарци, желим Вамуспешан рад и лепо дружење. Захваљујем свима који су Вам омогућили да овогвикенда играте у представи званој Европски парламент. Научите добро своје улоге,јер ће та представа ускоро постати Ваша стварност. Рачунајте на то!"

  Поред председника Извршног већа, младим гостима,учесницима Европског парламента обратили су се и Јосеп М. Лловерас, шефделегације Европске комисије у Србији, Ханс Ола Урстад шеф мисије ОЕБС уСрбији, др Андреас Зобел амбасадор Немачке у нашој земљи, као и други угледнигости међу којима су били и амбасадори Краљевине Данске, Републике Мађарске,Кипра као и чланови дипломатских представништава бројних европских земаља. Гости наданашњој свечаности отварања заседања Европског парламента младих били су и представницирепубличке Канцеларије за приближавање Европској унији, односно представници европскихинституција које су учествовале у организацији Европског парамента младих,каква је ИФА – Институт за односе са иностранством из Немачке. Своје заседање у Скупштини АП Војводине Европскипарламент младих завршиће у недељу, 20. маја, свечаном завршном церемонијом "Заједноу Европу: Жеље, наде и визије".

fixed-img